Jak na web - 7. kapitola - Stěhujeme se!

Sdílej
 
Upload přes webové rozhraní a protokol FTP.

Stránku máme tedy vytvořenou. Jak ji teď nahrajeme na internet?
Začneme s nahráváním stránek přes webové rozhraní. Ale v obou případech, přes webové rozhraní i přes FTP, je důležité si uvědomit, že princip je v zásadě stejný. Tvým úkolem je nahrát stránky, což jsou vlastně soubory, z tvého počítače na jiný počítač.
Tomu rozumím.
Musíš si zjistit, jak má být na serveru pojmenovaná domovská stránka. A musíš ji pojmenovat stejně. Většinou je to index.html nebo index.htm.
A podle toho tedy přejmenuji svou stránku.
Přesně tak. Teď si to ukážeme na službě Mujweb.cz. Nejdřív se přihlas. Tím se automaticky dostaneš na web, který se jmenuje "správa stránek". Tady můžeš stránky buď přímo vytvářet, anebo - pokud už je máš hotové -si je nahrávat z počítače.

Foto
A tady v tom levém sloupci vidím, jaké soubory už na serveru jsou?
Ano. Můžeš si je uspořádat úplně stejně jako soubory v počítači. K tomu slouží ty čtyři ikonky nahoře. S jejich pomocí můžeš vytvářet nové stránky nebo složky, nahrávat soubory a tak dále.
To vůbec nevypadá složitě.
Taky že není. Nemá cenu se o tom dlouze bavit. Mnohem rychleji to pochopíš, když si to sám budeš chvíli zkoušet.
Fajn. Na ostatních serverech je to podobné?
Ano. Buď vytváříš, nebo kopíruješ soubory. Měl by ses vždycky snažit, aby na webu měly tvoje stránky stejnou strukturu jako na počítači. To znamená, že všechny soubory i složky pojmenovávej pokud možno stejně.
Samozřejmě bez háčků a bez čárek. Je ale jedna důležitá věc, kterou bys měl udělat, když stránky nahraješ. Předtím zkontroluj, jestli fungují všechny hypertextové odkazy, tedy odkazy na další stránky. V tom totiž při přesunu z počítače na počítač může nastat problém.
Dobře. A jak nahrávat stránky pomocí FTP protokolu?
To je ještě jednodušší než webové rozhraní. K tomu se používají programy, které se jmenují FTP klienty. Můžeš si je stáhnout většinou zadarmo z internetu. Ale jestli máš nějakou novější verzi Internet Exploreru, tak i ten
můžeš použít jako FTP klient.

Jak na to?
Jednoduše. Do adresového řádku napíšeš FTP adresu služby, kterou používáš. Tu se většinou dozvíš na jejích webových stránkách. Před adresu však nesmíš zapomenout napsat ftp://. Podle toho prohlížeč pozná, že se nejedná o obyčejnou adresu.
Hm, funguje to. Teď to po mně chce přihlašovací jméno a heslo.
Tak je napiš.
Už je píšu. Vypadá to úplně stejně jako obyčejné okno průzkumníka z Windows.
A taky se úplně stejně chová. Můžeš začít kopírovat soubory. Pokud na to jsi zvyklý, tak je úplně stačí například přetahovat myší.



JAK NAHRÁT SVÉ STRÁNKY NA INTERNET