Dnešní zbraně - Od oceli k titanu

Dnešní zbraně - Od oceli k titanu
Sdílej
 
Současné použití palných zbraní se zdaleka nepojí jen s válečnými konflikty. Naopak - denně je používají různí lidé pro různé účely.

Druhá polovina dvacátého století se nesla ve znamení různých lokálních válek a studené války mezi supervelmocemi USA a SSSR a jejich spojenci. Zbraně byly potřeba stále. Navíc vyrábět a prodávat zbraně byl vždy dobrý obchod. I pro bývalé Československo.


Česká pumpička

Výroba zbraní má u nás dlouhou tradici. I v dobách, kdy jsme byli satelitem bývalého Sovětského svazu, jsme ve výrobě ručních palných zbraní byli více než soběstační. Československé zbraně se vyvážely do řady zemí světa a byly velmi žádané. Krátce po druhé světové válce byl zkonstruován samopal vzor 23/25 ráže 9 mm Luger, později vzor 24/26 ráže 7,62 Tokarev. Kvůli jeho vzhledu se mu přezdívalo pumpička. Konstrukce byla podobná jako u pozdějšího izraelského samopalu UZI. Dalším pozoruhodným samopalem byl kompaktní samopal vzor 61 Škorpion ráže 7,65 mm Browning a útočná puška – samopal vzor 58 ráže 7,62 mm. Obě tyto zbraně dodnes používají ozbrojené složky České republiky. Populární pistole ČZ model 75 ráže 9 mm Luger - tzv. čezeta - se vyvážela do celého světa a mnozí výrobci ji kopírovali.

Vietnamský křest


Ani ostatní zbrojařské velmoci nezahálely. V řadě zemí bylo zkonstruováno mnoho pozoruhodných zbraní. Na legendární ruskou AK-47 Američané na počátku šedesátých let odpověděli útočnou puškou M-16 ráže 5,56 mm se zásobníkem na 20 nebo 30 nábojů. Menší ráže byla dána především požadavkem na nižší váhu nabité zbraně i munice. Bojový křest prodělala ve válce ve Vietnamu (1964-1975). Dodnes je v různých variantách používána americkou armádou i armádami mnoha dalších států.

Pouštní orel

Německá firma Heckler & Koch vyvinula v polovině šedesátých let vynikající samopal MP 5 na náboje ráže 9 mm Luger. Tento samopal používají speciální jednotky po celém světě. Přestože je na pistolovou munici, vyniká poměrně účinným dostřelem a přesností. Vlastní, velmi kvalitní zbraně si brzy začal vyrábět Izrael, který je obklopen státy, jež mu nejsou právě přátelsky nakloněny, a který nechtěl být závislý pouze na dodávkách zbraní ze zahraničí.

Kromě známého samopalu UZI stojí za zmínku třeba obrovitá pistole Desert Eagle. Zbraň vyráběná od 80. let v rážích 357 Magnum, ale později třeba i v "nestvůrné" ráži 50 AE (Action Express).

Nová generace

V roce 1982 rakouská firma Glock přestavila pistoli s plastovým rámem: Glock 17 ráže 9 mm Luger. Na svou dobu revoluční zbraň je dodnes jednou z nejoblíbenějších pistolí vůbec. Vyrábí se v mnoha rážích i velikostech. Od kompaktních po sportovní verze (v různých typových označeních). Má jednoduchou konstrukci - pouze 33 součástek, nízkou hmotnost, vysokou spolehlivost a odolnost. Příchodem Glocka začala éra odlehčených pistolí. Pistole s plastovým rámem od té doby produkuje celá řada výrobců. Mezi jinými se proslavil např. německý Walther P-99.

Revolvery stále in

Revolvery stále mají své příznivce. Nové materiály používané při jejich výrobě, jako jsou dural, titan nebo scandium, umožnily radikálně snížit jejich váhu a zmenšit rozměry, zároveň zachovat či zvýšit jejich výkon. Proto se odlehčené revolvery uplatňují jako civilní obranné zbraně pro každodenní nošení či jako záložní zbraně pro příslušníky ozbrojených složek.

Vychytávky

Současné zbraně jsou díky technickému pokroku mnohem přesnější, lehčí, odolnější, spolehlivější a účinnější. Jejich funkční vlastnosti vylepšují i různé doplňky: laserové zaměřovače (značkovače), optické zaměřovače, kompenzátory zdvihu, tritiová reflexní mířidla a podobné zlepšováky. Uživatelé zbraní se rekrutují nejen z řad profesionálních příslušníků ozbrojených složek, ale podle posledních údajů je 75 procent všech zbraní na celém světě v držení civilistů. Současná rozmanitost umožňuje vybrat si zbraň na míru podle vkusu a potřeb. Naprostá většina lidí si dnes zbraně pořizuje k ochraně života, zdraví a majetku, někdo jako lovecké či sportovní náčiní, pro jiné jsou cenným sběratelským artiklem.

Máme se jich bát?

Zbraň v rukou zločince či nezodpovědného člověka je samozřejmě nebezpečná. Naopak zbraň v rukou slušného, uvážlivého člověka nejenže není hrozbou, ale může i zastavit agresora, a to nejen střelbou. I pouhé vědomí, že případná oběť má účinnou zbraň k obraně, mnohého útočníka odradí od útoku. Jako u všech nástrojů i u zbraní platí, že jejich bezpečnost či nebezpečnost závisí na tom, kdo je používá.

"Samopal" vzor 58


Československá útočná puška. Může střílet jednotlivými ranami nebo dávkou. Používá puškový náboj středního výkonu 7,62 x 39 mm vzor 43, má zásobník na třicet ran. Je ve výzbroji české a slovenské armády. Vzhledem připomíná sovětský AK-47, ale konstrukčně se výrazně liší. Spolehlivostí i odolností se kalašnikovu vyrovná. Terminologicky nesprávně se mu říká samopal, ve skutečnosti jde o útočnou pušku.

Majitelé zbraní


Na světě je v užívání 875 milionů kusů ručních palných zbraní, z toho plné tři čtvrtiny, tedy 650 milionů, mají doma civilisté. Nejvíce zbraní je v USA (270 milionů), kde zbraň vlastní přibližně devět z deseti dospělých. Nárůst počtu zbraní v rukou soukromých osob je zřetelný obzvlášť v posledních pěti letech a jde o zbraně stále výkonnější. Podle studie švýcarského Univerzitního ústavu vysokých mezinárodních studií zveřejněné na konci srpna 2008 lze vysledovat i jiné trendy: v urbanizovaných a bohatých zemích převládá zájem o pistole vhodné pro „těsné prostory“, v nejchudších oblastech světa naopak vítězí pušky, použitelné v klanových válkách. V České republice vlastní zbrojní průkaz přibližně 310 tisíc lidí, v držení Čechů je přes 620 tisíc legálních zbraní.

Zlatí čeští střelci


Na letošních olympijských hrách v Pekingu získala Česká republika plnou polovinu medailí právě ve střelbě. Nejprve Kateřina Emmons vystřílela zlato ve vzduchové pušce na 10 metrů, pár dní poté přidala i stříbro ve sportovní malorážce. Svůj výkon ve střelbě brokovnicí na letící terč pozlatil i další český reprezentant David Kostelecký - neminul ani jednou.


Samopal UZI

Izraelský samopal se zásobníkem zpravidla na 25 nebo 32 nábojů ráže 9 mm Luger, zkonstruovaný v roce 1951 izraelským konstruktérem Uzielem Galem. Konstrukčně je zbraň podobná českému samopalu vzor 23/25. Levný, spolehlivý a účinný UZI je oblíben jak příslušníky ozbrojených složek mnoha států, tak zločinci a teroristy.


Seriál - Zbraně

1. díl Se zbraní v ruce - ABC č. 18
2. díl Divoký západ - ABC č. 19
3. díl Gangsteři - ABC č. 20
4. díl Světové války - ABC č. 21
5. díl Současnost - ABC č. 22
6. díl Zbraně ve filmu - ABC č. 23