Špičky: Špička žíněná

Sdílej
 

Špička žíněná patří do řádu hub lupenatých (Agaricales), čeledi čirůvkovitých (Tricholomataceae). Ve starší literatuře bývá uváděna pod názvem špička pochybková. Klobouk je 3 až 12 mm široký, světle hnědý, od mládí plochý. Ve stáří bývá na okrajích slabě rýhovaný. Třeň je velmi tenký, žíňovitý, dlouhý 5 až 8 cm. Celý je leskle černý, vzhledem silně připomíná koňskou žíni. Lupeny jsou světle krémové nebo našedlé, prořídlé, ke třeni přirostlé. Výtrusy jsou elipsovité a mají rozměry 6 až 7 x 3 až 4 µm.
Špička žíněná vyrůstá po celý rok velice hojně v lesích na jehličí a opadaných větévkách. Při bližším pohledu je nápadné nitkovité černé podhoubí. Za sucha plodničky zdánlivě mizí, protože klobouky sesychají do nepatrných rozměrů, ale po dešti opět oživují a objevují se v obrovském množství.
Pro praktického houbaře nemá špička žíněná význam, protože je pro drobné rozměry v kuchyni nepoužitelná. V lese přispívá k urychleni rozpadu organické hmoty, zvláště jehličí. Zaměnit ji lze jen s některými drobnými druhy špiček, ale od většiny z nich se liší černým žíňovitým třeněm.