Papírová historie: Pořiďte si vlastní byt

Papírová historie: Pořiďte si vlastní byt
Sdílej
 
Vystřihovánky v ábíčku prošly za desítky let různým vývojovým procesem. Některé se svým pojetím přesunuly na úroveň uměleckých děl a malý modelář si s nimi třeba nemusí vědět rady. Proto dnes vzdáme hold jednoduchosti.

 

ABC bylo dlouho bráno jako ryze "klučičí" časopis, byť děvčata tu měla své rubriky a ráda nahlížela. Některé i vytvářely modely tak zručně, že kdejaký chlapec jenom lapal po dechu. Ale pořád byla dívčí čtenářská komunita v jasné defenzívě. Nějakou chvíli tímto statutem pohnula přítomnost statečného náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho věrného přítele Old Shatterhanda, ale když ze stránek ábíčka zmizeli, vše se vrátilo do starých kolejí.

Něco pro holky

Protože redakce hledala pořád nové cesty a cestičky – a protože tu byla sehraná konstruktérská dvojice ŠOK (Václav Šorel a František Kobík) – a tak vznikl nápad opět dát dívkám možnost se trochu více zajímat o ABC. Mohly si (kluci pochopitelně také) postavit vlastní byt.

Pokojíček v ABC pro holky •  Stanislav Fajkus

Jednoduše a chytře

Zmíněné duo ŠOK vytvářelo různé experimentální stroje, ale také kosmické objekty. Šlo cestou podstatně jednodušší, ale nikoli nudnou. Protože u většiny jeho modelů byl základem kvádr nebo krychle, zhostila se myšlenky obývacího pokojíku se vší parádou. Ve dvou číslech: 3. a 4. ročníku 19 se aranžéři mohli pustit do práce – k dispozici měli skříně, stolek, dvě křesla a sedací soupravu. Jako příslušenství byla otištěna část zdi do tvaru písmene L s prosklenými dveřmi, nechyběla ani garniž na závěsy (tady asi holky excelovaly) a obrazy, přičemž lze předpokládat, že šikovné ruce si určitě vypomohly třeba kobercem, přehozy přes křesla a dalšími doplňky. Třešničkou na dortu byl dokonce malý televizor

Holky mívaly v ABC také své oblíbené rubriky a občas i vystřihovánku •  Stanislav Fajkus

Velmi milá série

Lze namítnout, že papírový pokojík, který dle autora Václava Šorela neměl konkrétní předlohu, asi dlouho nevydržel. Je to věc názoru. Vystřihovánky byly otištěny na silnějším dvojlistu, rubová strana byla bílá a slepením získal nábyteček na slušné tuhosti. Pochopitelně do něj nešlo mlátit pěstí, ale běžné zacházení by mohl vydržet. Tehdy sice ještě nebyli tolik populární Igráčci, ale stejný podnik vyráběl, jak si pamatuji z osobní exkurze, docela hezké panenky zhruba v odpovídajícím měřítku.

Holky chtějí vystřihovnáky

Je evidentní, že nápad měl hodně velkou odezvu, o čemž svědčí i otištěný dopis jedné malé čtenářky Miroslavy Machačové z Prahy 9: "Moc mě zaujala vystřihovánka obývacího pokoje. Mám zatím všechny vystřihovánky pro děvčata hotové. Z krabice od bot jsem si udělala pokoj, vytapetovala ho, vystřihla jsem okna a dala na ně záclony. Ještě jsem dodělala postel a stolek. Moc se mi to líbí a chci se přimluvit za další pokračování. Snad to klukům nebude moc vadit."

Papírový pokoj od dua ŠOK •  Stanislav Fajkus

Nakonec to byl byt

Redakce nejspíš myslela dopředu a počítala s dalším pokračováním. Zmíněný dopis byl otištěn v č. 14 (ročník 19), ale už v desátém a jedenáctém byla v ABC uvedena na stejné bázi moderní kuchyně. Pomyslná trilogie byla zakončena v dalším ročníku: V čísle 13 se dočkali čtenáři i čtenářky koupelny. Přiznávám, že mě několikrát napadlo zkusit všechny tři soubory nějak pospojovat, zejména při práci na modelech pro druhý díl Papírové archeologie, ale nakonec zůstalo jen u rozdělené varianty. Ale možná se najde nějaký letitý či novodobý snímek tohoto archaického domova pro tehdejší princezny ABC.

Papírová historie: Statek jako světový rekord

Papírová historie: Statek jako světový rekord

Papíroví hrdinové.cz: Vojáčci a vystřihovánky

Papíroví hrdinové.cz: Vojáčci a vystřihovánky

Papírová historie #17: Pozapomenutý autor mašinek Miloš Haman objeven!

Papírová historie #17: Pozapomenutý autor mašinek Miloš Haman objeven!