Kocour Mourrison slaví narozeniny. Maskotem ábíčka je už 18 let

Kocour Mourrison slaví narozeniny. Maskotem ábíčka je už 18 let
Sdílej
 
„Za svými dětmi si chodím pro rozumy,“ říká autor kocoura Mourrisona Lukáš Fibrich. Před 18 lety zvídavé kreslené postavičce s červeným pláštěm a schopností létat vdechl život. Dodnes najdete kocoura Mourrisona v každém ábíčku, je jeho průvodcem, maskotem. Čtenáře baví v komiksu, vtipně a trefně glosuje články a v Mourrisonově poradně odpovídá dětem na otázky, se kterými si samy neví rady.

Pamatujete si na Mourrisonův první komiksový příběh? O čem tenkrát byl?

První díl začínal větou: V dnešní době je těžké se prosadit...Byl o tom, jak se Mourrison snaží seznámit s nějakou hezkou kočkou. Téma vztahů provází komiks s Mourrisonem celá ta léta, pořád se k němu vracím, je stále aktuální. V prvním roce jsem k Mourrisonovi stvořil ještě parťáka modrého kocoura jménem Tukie a jeho dívku kočku Cléo, aby byly příběhy zajímavější. Všichni těch 18 let přežili, přestože jsem na začátku vůbec netušil, že to bude běh na tak dlouhou trať. Myslel jsem si, že Mourrison vydrží tak dva roky a pak ho nahradí někdo jiný. Ale podařilo se to nad očekávání a děti mají Mourrisona dodnes rády. Občas mu píší dopisy, kreslí si ho jako oblíbenou postavičku.

Mourrison má úspěch! Komiksovou cenu Muriel získal kocour z ábíčka

Mourrison má úspěch! Komiksovou cenu Muriel získal kocour z ábíčka

Máte představu, kolikrát jste od té doby kocoura Mourrisona nakreslil, kolik příběhů napsal?

To se nedá spočítat... Ale komiksu vzniklo 446 epizod. To je velké číslo, protože třeba Rychlých šípů vyšlo v časopisech jako byl Mladý hlasatel nebo Vpřed 319 epizod. Když tedy nepočítám překreslené romány jako například Stínadla. Ostatně Rychlé šípy mě hodně ovlivnily. Vyrůstal jsem v 80. letech a neznal jsem nic jiného než právě Rychlé šípy nebo komiksy ze zadní strany ABC, které tehdy psal pan Šorel a pan Toman. Dnes mají děti mnohem pestřejší výběr, vychází spousty titulů s kvalitními komiksy.

Lukáš Fibrich - autor komiksových příběhů maskota časopisu ABC kocoura Mourrisona •  archiv Lukáš Fibrich

Jak zvídavý kocour stárnul, vyvíjel se? Hodně se toho za těch 18 let změnilo, dnešní děti vyrůstají v digitální době se spoustou možností.

Doba je dnes sice úplně jiná, ale můj základní přístup je stále stejný: Mourrison se vždy snaží reagovat na aktuální téma, která letí mezi dětmi a měl by být zajímavý a vtipný. Pro mě je nejdůležitější srozumitelnost, aby děti pochopily, co jsem chtěl říct. Dělám to pro ně. Když píšu scénář, snažím se myslet na čtenáře, aby z toho měli zážitek. Třeba když začala éra mobilních telefonů a všechny děti si je porovnávaly, dostal telefon i Mourrison. Nebo když letěl spinner, měl ho i Mourrison. Dnes se Mourrison zajímá o nové technologie a např. když potřebuji, aby četl, vždycky váhám, jestli mu mám nakreslit knihu, časopis nebo tablet. Střídám to tak půl na půl.

Prošel si za tu dobu Mourrison nějakými charakterovými a výtvarnými změnami?

Mourrison je optimistický sympaťák, občas popleta, snaží se udělat nějakou legraci, někdy je sarkastický, ironický a rozhodně je zvídavý a zvědavý, někdy i trochu naštvaný nebo drzý. Má superschopnost létat a nemá přesně daný věk. V tom je flexibilní – jednou může řídit auto, podruhé sedět ve škole. Jeho charakter ale není pevně usazený, a tak se v průběhu času nemusel moc měnit. Do jeho výtvarné podoby jsem zasáhl výrazněji. Nejsem výtvarník, který by kreslil pořád stejně, takže třeba na začátku měl baculaté bříško, měnil se i poměr velikosti hlava-tělo. V jednu dobu měl strašně velkou hlavu a malé tělo, ale vypadal moc dětsky, proto jsem ho překreslil.

A jak do jeho podoby zasáhly možnosti digitální kresby?

Na začátku vznikal Mourrison čistě na papíře, pak jsem v průběhu let přešel na digitální počítačovou kresbu, díky které můžu experimentovat se stylem. Více méně už zachovávám konstantní podobu, ale můžu trochu měnit techniku. Neustále se inspiruji zvenčí a pořád zkouším, co mi bude nejvíc vyhovovat. To je standardní věc, stává se všem výtvarníkům, kteří kreslí mnoho let jednu sérii.

Postup práce na komiksu Mourrison •  archiv Lukáš Fibrich

Kde po těch letech stále berete inspiraci?

Někdy už je těžké hledat nová témata, napsat zajímavý a zábavný scénář, ale už vím, jak na to. Nápady si pořád si zapisuji do počítače nebo do notýsku, který nosím u sebe. Inspirace chodí různě: Čerpám z knih, ze zpráv na internetu a samozřejmě v rodině. Mám tři děti, ke kterým chodím pro rozumy.

Co vám třeba poradily?

Dávám jim přečíst všechny nové epizody, abych si ověřil, jestli je vše OK. Jestli například znají slovo, které chci použít. Nebo k nim chodím pro tipy, když potřebuji oblíbenou značku bonbónů, kapelu, písničky... Děti jsou má zpětná vazba, říkají mi, jestli jsem in.

Kocour Mourrison bude čtenáře ábíčka provázet i nadále, a protože se říká, že kočka má 7 životů, může ho čekat ještě dlouhý život. Dokázal byste si představit, jak bude vypadat a co bude řešit třeba za 10 let?

To bych si vůbec netroufl předvídat. Ale jak jsem říkal na začátku, budu se stále vracet ke vztahům, protože ty děti řešily před 18 lety i dnes a jsem přesvědčen, že je budou řešit pořád.

Mourrison má jasno •  ABC/Lukáš Fibrich

Komiksy s Mourrisonem najdeš tady >

Lukáš Fibrich (45) je ilustrátor a autor komiksů. Kromě kocoura Mourrisona pro časopis ABC, kreslí hlavně ilustrace do časopisů, dětských knížek a učebnic. Tvoří také storyboardy pro reklamní agentury. Je např. spoluautorem knihy Obrázky z moderních československých dějin  (1945–1989). Kniha získala v roce 2017 cenu Muriel v kategorii Nejlepší původní kniha. A na cenu Muriel v kategorii Nejlepší strip byl aktuálně nominován také komiks Mourrison.

Amorův šíp

Amorův šíp

Mourrisonova poradna: Chyceni v sociálních sítích

Mourrisonova poradna: Chyceni v sociálních sítích

Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

Komiks s rozumem 1: Jak se kreslí komiks?

 

Články odjinud