Návod na domácí hračku: Sestavte si vrtulník na gumičku

Návod na domácí hračku: Sestavte si vrtulník na gumičku
Sdílej
 
Vyrobit pěkný létající model není nic složitého, stačí vám k tomu pár věcí, které najdete doma a pak postupujte krok po kroku našeho návodu. Uvidíte, že s vlastnoručně vyrobeným modelem si užijete hodně zábavy.

 

Budeme skládat model vrtulníku, u kterého pracují dvě vrtule, dva rotory se točí proti sobě v opačném směru a stabilizují tak let. Tuto myšlenku přenesl poprvé do plánů slavný Leonardo da Vinci, vy můžete jeho nápad vyzkoušet v praxi. 

Začneme tím, že si připravíme na trup hračky jednu špejli, nejlépe balzovou. Vhodná špejle je dlouhá maximálně 40 cm o rozměrech 4x8 mm. Trup můžete slepit i z lipových kuchyňských špejlí vyztužených nití. 

Ložiska vytvarujte podle fotografie, použijte pásku tenkého plechu např. z víka od rybičkové konzervy. Dírky pro hřídel prorazte na podložce šídlem a začistěte jehlovým pilníčkem, možná ho najdete doma v manikúře. 

Stříhání pásku plechu na ložisko •  Miloš Milner

Pomocí malých kleštiček udělejte z vázacího drátu osičku, natvarujete tak očko pro gumičku. Na osičku navlékněte ložisko ze skleněného korálku. V nouzi může posloužit několik propíchnutých čtverečků z tužšího plastu jako je např. linkovaná podložka na psaní do sešitu, které se říká „lenoch“.

Zkompletované ložisko •  Miloš Milner

Zbývá vyrobit vrtule. Střed připravte z papírové trubičky, kterou stočíte a prolepíte z pásku čtvrtky na kuchyňské špejli. Můžete použít i hnědou papírovou lepenku. Kuchyňská špejle bude dříkem každého vrtulového listu. Vrtulový list vyřízněte podle šablony ostrým nožem z balzového prkénka silného 2 mm, dřevo pak začistěte smirkovým papírem.

Tvar šablony a délku dříku si navrhněte sami, na přesném rozměru nezáleží. Abyste dosáhli zvláštního prohnutého tvaru listu, namočte ho a přitáhněte pružným obinadlem ke hladké láhvi od piva nebo vína. 

Protože se vrtule točí protiběžně, musíme mít jednu vrtuli z listů nakloněných od osy láhve vpravo, druhé listy budou nakloněné od osy vlevo. 

Naklonění listů vrtulí •  Miloš Milner

Po vyschnutí dřeva nalepte vteřinovým lepidlem dřík a hotový list zasuňte do středové papírové trubičky. Tím umožníte jeho natáčení, úhel v kterém list zabírá o vzduch.

Je jasné, že listy jedné vrtule jsou shodné, vznikaly ve stejném náklonu od osy lahve. Kdo nemá balsové prkénko, může list vystřihnout z kelímku od velkého jogurtu. Jogurtové listy před lepením zdrsněte smirkem.

Výroba vrtulového listu z kelímku •  Miloš Milner

Gumičky použijte podle možností. Nejlepší je modelářská guma, jmenuje se TAN. Pro pokusy vám ale poslouží i svazek z běžných kuchyňských gumiček, spojíte je liščí smyčkou. 

Gumový svazek je vhodné trochu naolejovat. Modeláři používají ricinový olej z lékárny, vy můžete použít i olej na kolo nebo šicí stroj. Nepoužívejte olej na vaření, ten by celý model zničil. 

Před startem horní rotor seřiďte tak, aby sklon jeho listů byl zhruba 40° a spodního jen 15°. Listy musí v trubičce pevně držet v nastaveném úhlu. Uvolnění listů je nejčastější příčina nezdaru.

Horní rotor zabírá, nese, spodní vrtulník jen vyrovnává. Nezapomeňte zohlednit opačný smysl otáčení vrtulí. Vrtule je šroub musí se „zašroubovávat“ do vzduchu.

Hotová hračka: Vrtulník na gumičku •  Miloš Milner

Náš tip:

Když sluníčko silně svítí na stěnu domu, vzniká blízko stěny pěkné proudění vzduchu směrem vzhůru. Váš vrtulník se v tomto proudu vznese do nečekané výše, proto se také snažte o co nejmenší možnou hmotnost modelu. Běžný pětipatrový dům má 25 m. Při závodech vrtulníků na gumičku byl výkon mistra světa 80 m. Zkusíte ho překonat? 

Návod na výrobu horkovzdušného balónu

Návod na výrobu horkovzdušného balónu

Postavte si minidraka! Máme pro vás jednoduchý návod

Postavte si minidraka! Máme pro vás jednoduchý návod

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

Postavte si plovoucí 3D model lodi! A pošlete ho do naší soutěže

 

Články odjinud