Muzeum vystřihovánek: Pevnost

Muzeum vystřihovánek: Pevnost
Sdílej
 
Zajímá vás, co bylo před vystřihovánkami z ABC? Vrátíme se o více než 70 let zpět prostřednictvím starých vystřihovánek.

 

Vystřihovánka pevnosti zastupuje vydavatelství, které své archy označovalo modrým kohoutem v kroužku. Název vydavatelství je neznámý. Působilo ve východních Čechách pravděpodobně ve 30. až 40. letech 20. století. Každý list měl své číslo a poslední známá sada má číslo 99.

Nejvíce bylo vydáno souborů s figurkami vojáků a modely staveb. Mezi další náměty patřily figurky hasičů, sokolů, rytířů, zvířat, oblékací panenky, ale i postavičky ze známých pohádek a jesličkové archy. Jedinečné jsou modely techniky.

Například model vzducholodi (viz obr.) je v této době v Čechách absolutní raritou. „Kohout“ často používal pro svá vydání původně německé vystřihovací archy, které buď jen barevně pozměnil anebo konstrukčně zjednodušil.

www.papirovaarcheologie.cz

Vystřihovánka ke stažení: Pevnost

Vystřihovánka ke stažení: Pevnost

Návod na slepení

Vystřihovánky vydavatelství „kohout“ neměly žádné návody ani návodné kresby, jen malý obrázek. Díky dochovaným slepeným modelům víme, že výsledek vždy nebyl dokonalý. Buďte proto trpěliví. Pečlivě si prostudujte jednotlivé díly. Narýhujte hrany pro snadnější ohýbání, vystříhejte nebo vyřežte všechny díly a naohýbejte je. Zdi se střílnami na střeše a na věži si můžete podlepit barevným papírem nebo je můžete z rubu zamalovat. Slepení modelu je jednoduché. Precizně vystříhejte nebo vyřežte figurky s děly a keři. Vše můžete nalepit na podložku.

Muzeum vystřihovánek: Letadlo

Muzeum vystřihovánek: Letadlo

Muzeum vystřihovánek: Mlýn

Muzeum vystřihovánek: Mlýn

Muzeum vystřihovánek: Tank

Muzeum vystřihovánek: Tank

Klíčová slova:
vystrihovanky