Papírová historie: První F1 "vyjela" před 45 lety

Papírová historie: První F1 "vyjela" před 45 lety
Sdílej
 
První papírová F1 v ABC otevřela čtenářům nový obzor. Kdo by nechtěl mít doma svůj vlastní závoďák?

 

Psal se 30. srpen 1974, tedy vlastně ještě dobíhaly prázdniny, ale páni kluci a snad i nějaká ta slečna s nadšením otevírali první číslo 19. ročníku ABC. Z titulky se na ně řítil atraktivní Tyrrell F1 s poznámkou, že uvnitř najdou jeho vystřihovánku. Věřím, že spousta nadšených majitelů tohoto výtisku začala stříhat ještě ten den.

Málo informací o F1

Vůz byl označen jako Tyrrell 005, neseděly ale některé partie a nasávací komora zvaná lidově "komín". Problém byl v tom, že mistr a král papíru arch. Richard Vyškovský (1929-2019) neměl k dispozici prakticky žádné podklady. S ohledem na vzhled modelu vycházel pravděpodobně z kresby designéra a konstruktéra Václava Krále (1936-2005) – ta byla otištěna hned v několika periodikách, mimo jiné v časopisu AutoMobil.

Kartička Atlasu ABC z čísla 24/18 věnovaná vozu Tyrrell Ford 005 •  www.papirovaarcheologie.cz

Drahocenná vystřihovánka

Klukům a případně holkám byly tyhle dohady srdečně volné. Byl tu nový typ modelu, navíc z atraktivního prostředí, jako bonus vlastně šlo o auto odstupujícího mistra světa F1 Jackie Stewarta. Závodník po sezóně 1973, v jejímž závěru se zabil jeho přítel a potenciální následovník François Cevert, ukončil činnost. Měřeno přísným okem 21. století má Tyrrell 005 z ABC hned několik nedostatků, ale byl první a dal se při troše šikovnosti slepit tak, že určitě zaujímal čestná místa ve vitrínkách v dětských pokojících. O jeho oblibě svědčí i fakt, že při sháňce této první "efjedničky" neváhali zájemci nabízet i padesát korun. Což byl skoro dvacetinásobek původní ceny časopisu, kde Tyrrell vyšel.

Kresba Václava Krále, která mohla posloužit jako inspirace a podklad k vystřihovánce •  www.papirovaarcheologie.cz

Vytuněný model

Architekt Vyškovský přiznal, že tvorba technických modelů pro něj byla obtížnější než jemu tak blízká lidová architektura. Prohlásil, že na modelu F1 se vždy "krátkodobě zničí". První model se dočkal i zajímavého pokračování, protože po dvaceti ročnících se tohoto nyní už vystřihovánkového veterána chopil další vynikající tvůrce modelů Michal Antonický a provedl na něm určitý "tuning". Upravená verze vyšla v ABC v dubnu 1995, č. 16, ročník 39. A že jde o model oblíbený, dokazuje i jeho přítomnost na různých výstavách.

Trénink na GP Velké Británie v Brands Hatch – Stewart měl v tréninku nehodu a vůz poškodil •  www.papirovaarcheologie.cz

"Vyjela" před 45 lety

Richard Vyškovský se s novým modelářským oborem popasoval na dané možnosti výborně, modelů F1 vyprodukoval ještě jedenáct a poté předal formuli 1 těm, kteří k ní měli bližší vztah. My můžeme 30. srpna sfouknout pomyslných 45 svíček na dortu papírových vozů F1. Chcete-li se dozvědět o této vystřihovánce více, zavítejte na stránky Papírové archeologie.

Papírová historie #23: Čtyřicetiletý papírový McLaren

Papírová historie #23: Čtyřicetiletý papírový McLaren

Richard Vyškovský: Odešel král vystřihovánek

Richard Vyškovský: Odešel král vystřihovánek

Vystřihovánka v časopisu ABC č. 18/2019

Vystřihovánka v časopisu ABC č. 18/2019