Vystřihovánky ke stažení: Osel a kanec

Vystřihovánky ke stažení: Osel a kanec
Sdílej
 
Italské vystřihovánky osla a kance si můžete zdarma stáhnout, vytisknout, vystřihnout a slepit. Jejich autorem je záhadný Forbicicchio. Co je na něm tak tajuplného? To se dozvíte v článku... Na webu postupně publikujeme historické papírové modely z Muzea vystřihovánek, které vyšly v časopisu ABC.

Osel a kanec

Muzeum vystřihovánek

O vydavatelství s obchodní značkou P.I.E.G.A (v překladu piega znamená přehnout, přeložit) pouze víme, že pocházelo z italského Milána a že sešity s vystřihovánkami publikovalo po celé Evropě v různých jazykových mutacích. Autorem jednoduchých vystřihovánek zvířat byl Forbicicchio. Určitě jde o pseudonym (krycí jméno), neboť v italštině se řeknou nůžky forbice. Slovem forbicicchio se také označuje v Itálii a ve Švýcarsku tradiční umění vyřezávání a vystřihování siluetových obrázků do papíru. Kromě sešitů se zvířaty P.I.E.G.A  vydala i jiné skládačky, např. figurky vojáčků.

Vystřihovánky byly tištěné oboustranně. Forbicicchiova zvířata se stala inspirací českému vydavatelství vystřihovánek „kohout“, které své papírové modely většinou přebíralo od jiných vydavatelů a graficky je upravilo. A tak se tehdejší mladí stavitelé mohli setkat s italskými zvířátky i na šesti arších přepracovaných na tisk jednostranný.

Návod na slepení

Vystřihovánky osla a kance se skládají z jednoho dílu, ale i přes svoji jednoduchost bude jejich sestavení vyžadovat přesnost a trpělivost. Nejprve si narýhujte všechny lomové čáry a poté jednotlivé díly vystřihněte. Postupně vše naohýbejte. U ohýbání musíte přemýšlet, kam ohnout. Naštěstí máte jen dvě možnosti, a tak věříme, že po chvíli se ze složených zvířátek budete radovat. Pro lepší vzhled si můžete z rubu nohy a uši zabarvit, případně zaretušovat střihové hrany a ohyby.

VYDAVATELSTVÍ: P.I.E.G.A

ROK VYDÁNÍ: 30. léta 20. století

AUTOR: Forbicicchio

FORMÁT: 20 x 30 cm

Vystřihovánka ke stažení: Továrna

Vystřihovánka ke stažení: Továrna

Vystřihovánka ke stažení: Cirkus Konrado

Vystřihovánka ke stažení: Cirkus Konrado

Vystřihovánka ke stažení: Bouda u Sněžných jam

Vystřihovánka ke stažení: Bouda u Sněžných jam