Vystřihovánka Zoo Praha

Vystřihovánka Zoo Praha
Sdílej
 
Myšlenka založit v Praze zoologickou zahradu vznikla před více než sto lety. Ve dvacátých letech minulého století byla za její sídlo určena Troja a první návštěvníky přivítala v roce 1931. Naše vystřihovánka je určena modelářům začátečníkům.

Přípravné práce
Naše vystřihovánka je určena modelářům začátečníkům. Ke slepení budete potřebovat nůžky, lepidlo – nejlépe Herkules, pravítko, nožík na narýhování hran, fixy nebo pastelky na zaretušování hran a jemný smirkový papír zelené nebo pískové barvy (zakoupíte například v prodejně Barvy,laky).
Návod na slepení
Celou stranu nejprve podlepte kancelářským nebo barevným papírem a nechte dokonale uschnout. Tupou stranou nože narýhujte všechny lomové hrany. Vystřihněte jednotlivá zvířátka a autobus. Zalepte chlopně autobusu a opět nechte dostatečně proschnout.
Pokud chcete zachovat názvy zvířat na jednotlivých chlopních, pak je přeložte dopředu, můžete je zastřihnout do oválu a nabarvit pastelkou nebo fixem. Rozmístěte je libovolně na základní plochu, kterou tvoří smirkový papír. Celou základnu můžete nalepit na desku (prkénko, polystyren).
V některém z následujících čísel uveřejníme vystřihovánku dalších zvířat.



Zoo Praha
Myšlenka založit v Praze zoologickou zahradu vznikla před více než sto lety. Ve dvacátých letech minulého století byla za její sídlo určena Troja a první návštěvníky přivítala v roce 1931.
Povodeň v srpnu 2002 zasáhla téměř polovinu území zoo. Díky tisícům dárců a sponzorů dnes zahrada dostává novou tvář; rekonstruují se povodní zničené stavby, na každém kroku rostou nové výběhy a pavilony - například v listopadu 2004 byl otevřen pavilon Indonéská džungle.
Jedním z největších chovatelských úspěchů pražské zoo bylo narození mláděte gorily nížinné v prosinci 2004.


O autorovi vystřihovánky:
Výtvarník Michal Cihlář se narodil 16. září 1960 v Praze.
Je považován za nekorunovaného krále českého linorytu. Svým nezaměnitelným stylem zachycuje rozličné podoby života pomocí jednoduchých prostředků - rydla a kusu linolea.
Michal Cihlář je linorytem posedlý od svých dvaceti let a tuto velice pracnou grafickou techniku dovedl k dokonalosti. Pro pražskou zoologickou zahradu pracuje od roku 1997. Její celkové výtvarné řešení je jeho dílo, tvoří též plakáty či reklamní a upomínkové předměty.
Na chodníku slávy (26 dlaždic s otiskem nohy některého ze zvířecích obyvatel Zoo Praha) spolupracoval se svou ženou Veronikou Richterovou, která je také autorkou sousoší sedmi surikat umístěného před vchod do zahrady.