Kolty v akci - Ťapačka plná napětí a střeleckých soubojů

Kolty v akci - Ťapačka plná napětí a střeleckých soubojů
Sdílej
 


Dvě stolní hra pro 2-3 hráče


Připravte si bank s žetony obrácenými kresbou dolů, nikdo nesmí vědět, kolik je na kterém žetonu zlatých nuggetů. Každý hráč hraje se dvěma figurkami (z Člověče, nezlob se), hráči se střídají v hodu kostkou.

Figurka, která skončí na políčku s mříží, se přesune do vězení a hráč jedno kolo vynechá. Skončí-li figurka na políčku se zlatým nuggetem, hráč si vezme z banku jeden žeton. Na žádném políčku nesmějí stát dvě figurky najednou (neplatí pro Start, Cíl a Vězení). Hráč, jehož figurka skončí svůj tah na obsazeném políčku, vyzývá protivníka na střelecký souboj o políčko.

Oba hráči hodí kostkou a hráč s vyšší hozenou hodnotou ponechá svou figurku na políčku, poražený se vrací zpět o tolik polí, kolik v tomto souboji hodil vítěz. Příklad: červený hráč hodí trojku, modrý hodí pětku, červená figurka se vrátí o pět políček zpět. (Ve výjimečných případech je toto políčko také obsazené, dojde tedy k dalšímu souboji.)

Při rovnosti hozených čísel vyhrává vždy vyzyvatel. Hráč, který první dorazí do cíle s oběma svými figurkami, si vezme z banku dva žetony, druhý hráč v cíli obdrží jeden žeton, třetí hráč nebere nic. Hráči si spočítají zlaté nuggety na žetonech, pistolník s nejvyšším počtem je vítězem hry.

Hru najdete v časopice ABC č. 19.