John Hancock Center

John Hancock Center
Sdílej
 
Chicagská dominanta je "mixem" klasické věže a mrakodrapu, ale označení tower jí náleží. Tyčí se v centru města a i s anténou je vysoká 457 metrů (344 m je výška střechy, 329 m je výška nejvyššího patra).


John Hancock Center nabízí návštěvníkům otevřené i uzavřené vyhlídkové terasy a ve výšce 317-321 metrů najdete dvě přepychové restaurace (každá o kapacitě 500 hostů), ze kterých je za příznivých podmínek vidět, kromě domovského Illinois, i do dalších států - Wisconsinu a Indiany. Výšková budova nabízí i další zvláštnosti, například kanceláře a nádherné prosklené byty, jejichž hodnota je mnohem vyšší než u normálních bytů. V horních částech budovy lze od roku 1969, kdy bylo toto centrum slavnostně otevřeno, zhlédnout skvělou multimediální prezentaci města a celého státu Illinois.


PŘÍPRAVNÉ PRÁCE


Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou (-.-.-), opatřenou mimo kresbu dílu bílou šipkou. Výřezy ploch z dílů jsou kresleny červenou úhlopříčkou. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

Návod (pdf)

NÁVOD NA SLEPENÍ


Stavba je tvořena jedním obřím komolým čtyřbokým hranolem, který slepte z dílu 1. Shora hranol uzavřete střechou 2 a stavbu provlečte a upevněte na podstavec 3. Na střechu přilepte zpracovaný díl 4 a umístěte dva stožáry 5, 6. Posledním krokem je přilepení rubové části podstavce 7.

NÁVRH Antonín Krejčíř
KONSTRUKCE Antonín Krejčíř
SLEPENÍ Antonín Krejčíř

SÉRIE MRAKODRAPY V ABC

(1. Taipeo 101 - ABC 24/2008 )


(2. Petronas Towers (25-26/2008) )


(3. Sears Tower (2/2009) )



4. John Hancock Center
5. Bank of China Tower
6. ABC Tower