Dikobraz

Dikobraz
Sdílej
 
Dikobraz obecný (Hystrix cristata) je jediným druhem dikobraza, který žije i v Evropě: v Itálii a na některých ostrovech ve Středozemním moři.


Hlavní oblastí jeho výskytu je ovšem severní Afrika a vědci proto dnes vedou spory o to, jak se dostal do Evropy. Někteří zoologové jsou přesvědčeni, že je v jižní Evropě původní, ale mnozí zastávají teorii, že ho na Apeninský poloostrov vysadili staří Římané. Jisté je, že dnes se dikobrazům v Itálii daří a postupně se šíří od jihu k severu.

NÁVOD


Tupým nožem narýhujte podle pravítka z rubu stránky šedivou čárkovanou čáru vedoucí v polovině stránky a stránku ohněte od sebe. Rubovou stranu natřete lepidlem, slepte a nechte pod zátěží dobře proschnout. Vystřihněte obrys dikobraza podle plné čáry na tmavší straně kresby. Žiletkou prořízněte černý obrys šedivého ocásku.

Na tmavší straně kresby narýhujte tečkované čáry tupým nožem a ohněte k sobě. Čárkované čáry narýhujte tupým nožem z rubu - ze světlejší strany kresby - a ohněte od sebe. Plochy a, b, c a d postupně natřete lepidlem a přilepte. Plochu a na plochu a, plochu b na plochu b atd. Až budete mít všechny plochy přilepené, vytvarujte jednotlivé bodlinky.

Návrh: Vladimíra Šturmová
Kresba: Vladimíra Šturmová