ABC snow scooter

ABC snow scooter
Sdílej
 
ABC Snow Scooter je model zimního dopravního prostředku, který svým vzhledem připomíná kombinaci vznášedla a běžného skútru.


Tento model je vymyšlený, ale vychází z běžných konstrukčních prvků podobných strojů. Jako první vznikla vizualizace a podle ní jsem vytvořil papírový 3D model.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Návod (pdf)

Při stavbě budete potřebovat špejli dlouhou 6 cm. Díly označené červenou tečkou je nutné podlepit tvrdším papírem a rub začernit.

Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž šipka směřuje na lom. Čáry nařezávané z rubu tisku, jsou kresleny také plnou čarou, ale jsou značeny mimo kresbu bílou šipkou, jejíž šipka směřuje na lom. Výřezy ploch z dílů jsou kresleny červenou úhlopříčkou.

Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní - ploch označených čísly -, kam mají být díly přilepeny. Chlopně - plochy jsou zvýrazněny šedivou barvou. Párové díly jsou shodné a je možné je zaměnit. Lomové hrany jednotlivých dílu retušujte příslušnými odstíny vodových barev již během lepení.

NÁVOD NA SLEPENÍ


Návodná kresba (pdf)

Začněte podvozkem. Na zpracovaný díl 1 přilepte středovou část z připravených dílů 2, 3 a 4, které vlepte mezi boční ohyb podvozku z vnitřní strany.

Pokračujte hlavním předním a zadním dílem kapoty 5 a 6. Tyto díly přilepte k podvozku následovně: jako první slepte pouze kontakt se středovou částí a následně dolepte zbytek. Přidejte sedadla 7 a 8. Na díl 5 přilepte řídicí jednotku stroje z dílů 9 a 10.

Pokračujte slepením reflektoru z dílů 11, 12, 13 a 14. Před slepením zadní části z dílů 15 a 16 umístěte pro uchycení osy vrtule dovnitř dílu 15 díl 17 tak, jak ukazuje návodná kresba, tj. asi 3 cm od zadní části dílu 15. Před slepením dílů 15 a 16 ještě připravte vrtuli, proto nechte přední stěnu z dílu 16 neslepenou.

Slepení vrtule je jednoduché, orientujte se podle návodné kresby. Nejprve přehněte díl 25 a slepte. Místa pro listy vrtule musí směřovat do středu kroužku. Díl je nejlepší nechat uschnout na kruhovém podkladu, např. na plastové lahvi.

Pokračujte středovým dílem vrtule: pro osu vrtule použijte obyčejnou špejli (podle dílu 19). Slepte díly 20, 21 a jeden díl 22. Dále vytvořte kryt - kužel z druhého dílu 22 a dílu 23. Mezi tyto díly vlepte listy 24, které předtím nalepte na díl 25. Osu vrtule s jedním volným dílem 18 vložte do otvoru v dílu 16, protáhněte dílem 17 a zalepte napevno druhým dílem 18 na konci špejle. Pokud se vrtule volně otáčí, je vše v pořádku a můžete uzavřít díly 15 a 16.

Pokračujte stavbou postavy. Na zpracovaný trup 27 postupně přilepte nohy z dílů 28 a 29, dále přilepte hlavu 30. Připravte si ruce z dílů 31 (tento díl přeložte v místě černých šipek, slepte a po zaschnutí vystřihněte), 32 a 33 a připevněte je k trupu. Celou postavu potom přilepte na sedadlo 7 a k řídicí jednotce 10.

Zbývá zpracovat doplňky a lyžovou část. Na přední část kapoty 5 přilepte dva reflektory z dílů 34 a 35. Tvrdým papírem podlepte díly 36 a 37, začerněte jejich spodní části a přilepte je k podvozku. Nakonec slepte lyže. Díly 39, 40 a 41 pro přední a zadní lyže jsou shodné. Díly 38 spojují lyže s podvozkem.


ABC Snow Scooter


Netradiční dopravní prostředek pohání tlačná vrtule, navíc využívá malého tření lyží na povrchu zamrzlých jezer či zasněžených pláních. Má nízkou spotřebu paliva a dovede vyvinout rychlost až 150 km/hod. Stroj je dvoumístný, prostor pro náklad a zavazadla je v přední části před pasažéry.

Další saně s nákladem je možné zaháknout za ochranný rám pod vrtulí. Snow Scooter se ovládá pomocí řídítek, které přenášejí pohyb na přední lyže. Natáčejí se ve směru jízdy a mírně hraní jako klasické lyže. Krásy noční přírody si užijete s intenzivními reflektory, ten hlavní míří vždy ve směru jízdy. ABC speciál je vybaven i navigací pro snadnou orientaci v neosídlené krajině. Pro pohodlnou a bezpečnou jízdu je nepostradatelná přilba s odhlučněním.


NÁVRH Ivo Zajíček
KONSTRUKCE Ivo Zajíček

Více o skútrech najdete zde