Zlatý oříšek čtenářů ABC 2018: Matyáš Svrček

Zlatý oříšek čtenářů ABC 2018: Matyáš Svrček
Sdílej
 
Kdo získá Zlatý oříšek čtenářů ABC? Matyáš Svrček má 14 let a je z Opavy. Věnuje se programování, robotice, sudoku a logice. 2. a 3. místo v krajském kole Logické olympiády, 2 x 2. místa v olympiádě v programování a 1. místo ve finále matematické soutěže Pangea.

Hlasuj v aknetě Zlatý oříšek čtenářů ABC 2018 >>  

Matyáši, s jakým oborem ty jsi přijel soutěžit do Zlatého oříšku?

Já jsem přijel soutěžit s programováním a matematikou.

Máme tady letos druhého matematika. Kdy ses poprvé dostal k programování, pamatuješ si to ještě?

Takže, úplně jsem začal programovat v šesté třídě, bylo to úplnou náhodou, že jsem viděl, jak někdo prostě něco programoval, tak jsem si to chtěl taky zkusit, a tak jsem pomalu začal programovat.

Co si všechno máme představit pod programováním??

Tak, programování je to, že vypíšete něco, co by mělo lidem nějak pomoc, nebo nějaký počítačový kód, který něco dělá. Třeba takový program může být něco jednoduchého, od třeba nějakého hledání jmen, až po něco složitého - jako jsou nějaké počítačové systémy od NASA.

Vysvětli mi to na jednoduchém příkladu – zadám do vyhledávače Jan Novák

Takže, třeba takové vyhledávání jmen je, že program vezme vždy nějaké jméno a porovná si ho úplně se vším, co zná. Třeba kdyby tam byl ten Jan Novák, tak by v Česku našel asi hromadu, protože je to naše nejčastější jméno, a postupně si to bude nějak zaznamenávat, a nakonec to uživateli vypíše.

A ty musíš najít cestu, jak si to program má zaznamenávat?

Někteří si to často píšou na papír, aby pak měli podle čeho psát. Já to dělám tak že prostě jdu po cestě, že začínám třeba tím, že si napíšu ten seznam, potom bych napsal tu část, kde se to vyhledává, a nakonec bych napsal tu část, kde to dám tomu uživateli jako seznam.

Na cestě do NASA?

Říkal jsi, od nejjednoduššího programu, třeba vyhledávání jmen, až po programy pro NASA, to je dlouhá cesta. V jaké části té cesty jsi teď ty?

Tak, já se teď učím už několikátý jazyk a snažím se pochopit nějaké složitější jakoby algoritmy, což jsou způsoby, jak psát programy, abych mohl pokračovat dál, a v tuto chvíli se učím nějaké grafické programy, protože já jsem doteďka psal programy jen v konzoli, což znamená, že tam jsou jenom písmena a uživatel s tím nemůže moc reagovat.

Jak se to učí? Dovedu si představit, že se někdo učí slovíčka, ale jak se učí programovat stále složitější jazyk?

Já se učím programovat tak, že si to buď najdu na internetu, a najdu si teda nějaký návod pro začátečníky, a když už to trochu umím, tak si vezmu kód, který už někdo udělal a rozeberu si ho, abych věděl, co jaká část dělá a případně jí potom můžu používat já.

Už jsi nějaký kód vynalezl sám?

Už jsem napsal hodně kódů, zvládl jsem udělat třeba hledání jmen, takové speciální, nebo jsem udělal různé takové minihry, třeba nějaké hry na paměť, nějaké hry na postřeh anebo jsem si dělal nějaké pomůcky do her a takové věci. Většinou jsem dělal programy, co pomáhají mně, ale doufám, že dříve nebo později udělám něco, co bude pomáhat více lidem.

A ty kódy, o kterých jsi teď mluvil, že jsi je vymyslel sám, to ještě nikdo před tebou nevymyslel?

Tak většinou už dělám nějaké koncepty, které už jakože jsem někde našel, ale on je někdo napsal v jiném jazyce a já to píšu v jiném jazyce, abych si to procvičil sám. Protože já se snažím se v tom zdokonalovat.

Kromě programování, jsi říkal, že tvoje láska je matematika. Jak je možné milovat předmět, který je pro většinu noční můrou?

Já jsem s matematikou byl úplně od malička, od malička mě fascinovala čísla, už ve školce jsem si rád hrál s kalkulačkami a řekl bych, že nejtěžší část na té matematice je si to v hlavě rozebrat, takže když mě to někdo učí, něco už složitého - tak důležité je, aby to bylo vyznačeno barvami, obrázky, nebo něco s čím si to ten člověk může spojit.

Aby si to mohl představit?

Ano.

Matematika pro život

Proč myslíš, že je matematika v životě důležitá?

Já si myslím, že matematika je velmi důležitý jazyk, ale třeba taky i programování, to je hodně s matematikou spojené a třeba i když půjdete na pekaře, tak matematiku budete potřebovat i na to, kolik mouky musíte dát do těsta atd. Takže já myslím, že matematika je každodenní věc, že je to důležitý předmět.

S matematikou, s programováním, zkoušíte si porovnávat síly třeba v nějakých soutěžích?

Poslední dobou jsem měl hodně soutěží, třeba jen tenhle měsíc jsem byl i na deseti různých soutěžích, třeba teď v pondělí jsem byl na logické olympiádě a tam jsem byl šestý, což je pro mě úspěch, že to bylo už státní kolo. Nebo teďka jsme byli, to byla matematicko-fyzikální soutěž, to bylo teda týmový, a tam jsem táhl tým a taky jsme to vyhráli - za Moravskoslezský kraj.

A jakého úspěchu si tak nejvíc ceníš za tu dobu, co chodíš po soutěžích?

Můj asi největší úspěch je teda matematický soutěž Pangea, kde jsem byl první a absolutní vítěz, to jsem byl před dvěma lety.

Tak to je báječné, co bys chtěl v životě dělat, bude to matematika? Bude to programování?

Rád bych byl programátor, vím, že je to teďka velké téma, protože programátory hledá téměř každá firma, tak doufám, že to tak bude i až dostuduji, vidím to jako buducnost. Ještě bych chtěl pracovat v nějaké firmě na nějaké zakázky nebo něco takového.

Tak já ti držím place, prozatím třeba k tomu, abys získal Zlatý oříšek čtenářů ABC.

Děkuju.

Hlasuj v aknetě Zlatý oříšek čtenářů ABC 2018 >>


Zlatý oříšek 2018: Kdo získá cenu časopisu ABC?

Zlatý oříšek 2018: Kdo získá cenu časopisu ABC?

NASA a Elon Musk zachraňují Avengers

NASA a Elon Musk zachraňují Avengers

wITches: Čarodějný svět IT

wITches: Čarodějný svět IT