Vánoce bez čokolády? Poznejte příběh kakaa, který začal u amazonských indiánů
Lidé si pochutnávají na čokoládě už více než 5300 let
|
Profimedia.cz
Plodem kakaovníku je masitá bobule žluté, červené či hnědé barvy
|
Getty Images
Bobule je uvnitř rozdělená většinou na pět přihrádek, každá obsahuje až 14 semen
|
Getty Images
Ekvádorské archeologické naleziště Santa Ana, kde lidé znali čokoládu nejméně 3400 let př. n. l.
|
Profimedia.cz
Stopy po čokoládě našli vědci v konvičkách zdobených lidskou tváří
|
Profimedia.cz
Lidé si pochutnávají na čokoládě už více než 5300 let
|
iStock
Rod kakaovník (Theobroma) zahrnuje přibližně 20 druhů nízkých stálezelených stromků z tropických lesů Střední a Jižní Ameriky
|
Profimedia.cz
Vyobrazení kakaovníku v obrázkovém aztéckém kodexu Tudela z první poloviny 16. století
|
Profimedia.cz