Vánoce bez čokolády? Poznejte příběh kakaa, který začal u amazonských indiánů

Vánoce bez čokolády? Poznejte příběh kakaa, který začal u amazonských indiánů
Sdílej
 
 Čokoláda k Vánocům neodmyslitelně patří, ale její skutečný původ vědci odhalili až nedávno. Zapomeňte na Mexiko – první kakaové boby začali zpracovávat indiáni v amazonské pánvi už před více než 5 300 lety. Zjistěte, jak genetický výzkum a nálezy starodávné keramiky přepsaly historii kakaovníku a jakou cestu musela čokoláda urazit z jihoamerických pralesů až na váš sváteční stůl.

Bez kakaa bychom neměli nejen vánoční čokoládové figurky či polevu na cukroví, ale ani horkou čokoládu nebo kakaové nápoje.

Původ kakaovníku: Odkud skutečně pochází čokoláda?

Domovem čokolády, přesněji stromu kakaovníku, z jehož semen se získává kakaový prášek, je Amerika. Ještě donedávna se vědci domnívali, že centrem jeho zdomácnění je Střední Amerika. Vycházeli z téměř 3 900 let starých nálezů keramických nádob z mexických nalezišť. Nedávný výzkum ale posunul původ kakaovníku do Jižní Ameriky – a o dalších 1 500 let hlouběji do minulosti.

Plodem kakaovníku je masitá bobule žluté, červené či hnědé barvy •  Getty Images

Tajemství Amazonie: První čokoláda vznikla v Jižní Americe

První důkazy přinesl výzkum genů. Největší genetickou rozmanitost totiž mají kakaovníky z amazonské pánve. Lidé, kteří zde žili, se je naučili využívat a vyrábět z nich čokoládový nápoj. Také propracované keramické nádoby se nápadně podobají těm z Amazonie.

Ekvádorské archeologické naleziště Santa Ana, kde lidé znali čokoládu nejméně 3400 let př. n. l. •  Profimedia.cz

Trojí důkaz: Keramika a geny potvrzují stáří 5 300 let

Definitivní potvrzení původu kakaa přinesly keramické střepy z ekvádorského naleziště Santa Ana. Před 5 500–1 700 lety tu žili lidé z takzvané mayo-chinchipské kultury. Vědci na střepech objevili pozůstatky škrobových zrn a také zbytky teobrominu – hořkého alkaloidu, který se nachází v kakaových bobech.

Stopy po čokoládě našli vědci v konvičkách zdobených lidskou tváří •  Profimedia.cz

Historie kakaa: Od indiánských rituálů až do Evropy

Jde tak o nezávislé důkazy, podle nichž lidé znali a konzumovali kakao nebo čokoládu před více než 5 300 lety. Z Ekvádoru se pak kakao začalo šířit přes Střední Ameriku až do Mexika. Kakaové boby sloužily jako platidlo a čokoládový nápoj lidé pili během rituálů. Až v 16. století se kakao dostalo i do Evropy.

Botanické okénko

Jak roste kakaovník pravý

Rod kakaovník (Theobroma) zahrnuje stálezelené stromky z tropických lesů. Plodem je až 30 cm dlouhá bobule obsahující podlouhlá semena – kakaové boby. Indiáni vyráběli čokoládu z několika druhů, dnes se pěstuje hlavně kakaovník pravý (T. cacao).

Čokolebky a ořechové mozky. Že by smrt byla sladká?

Čokolebky a ořechové mozky. Že by smrt byla sladká?

Proč tajemní Mayové neumřeli hlady

Proč tajemní Mayové neumřeli hlady

Co dělá Vánoce Vánocemi

Co dělá Vánoce Vánocemi

 

Články odjinud