Co jedli první Slované? Vědci z Brna odhalili jídelníček našich předků
Vizualizace historického střetu slovanské a germánské kultury ve střední Evropě vytvořená pomocí generativní umělé inteligence
|
Gemini
Slovanská keramika z hradiště Pohansko u Břeclavi, která posloužila k analýze stravy našich předků. V areálu naleziště je dnes k vidění i zrekonstruované dobové obydlí
|
Profimedia.cz
Jídelníček prvních Slovanů ve střední Evropě tvořila především jáhlová kaše, což potvrdila nová vědecká analýza zbytků jídla z dobové keramiky
|
MUNI
Nové stravovací návyky Slovanů zachycuje i Kosmova kronika, kde bájný praotec Čech popisuje zemi oplývající mlékem a strdím (medem)
|
Profimedia.cz
První slovanské kmeny ve střední Evropě využívaly oloupané proso jako základní surovinu pro přípravu výživných pokrmů a kaší
|
Profimedia.cz
Archeoskanzen Modrá u Uherského Hradiště nabízí unikátní pohled na běžný život a bydlení v období Velkomoravské říše
|
Profimedia.cz
Obilné kaše si v Česku udržují popularitu dodnes, zejména jako zdravá snídaně navazující na tisíciletou tradici slovanské kuchyně
|
Profimedia.cz
Digitální 3D modely a skeny historických hrnců, které vědci z MUNI využili k analýze přípravy středověké jáhlové kaše
|
MUNI
Detail slovanské keramické nádoby, u které vědci z Masarykovy univerzity pomocí chemické analýzy potvrdili stopy mléka a prosa
|
MUNI
Dlouhodobý archeologický výzkum Masarykovy univerzity na Pohansku odhaluje podobu významného velkomoravského centra v době jeho největšího rozkvětu
|
Profimedia.cz
Gastronomie a tradiční recepty zůstávají dodnes klíčovým symbolem národní kultury a identity každého národa
|
Profimedia.cz