Co jedli první Slované? Vědci z Brna odhalili jídelníček našich předků

Co jedli první Slované? Vědci z Brna odhalili jídelníček našich předků
Sdílej
 
Nová studie archeologů z Masarykovy univerzity ukazuje, jak příchod Slovanů změnil stravování ve střední Evropě. Proč vyměnili germánské vepřové za zdravější jáhlovou kaši a jakou roli v tom hrálo hradiště Pohansko?

Nedávno publikovaná mezinárodní studie, kterou vedli vědci z brněnské Masarykovy univerzity, přinesla pozoruhodné novinky o stravovacích návycích prvních Slovanů. Tito naši předkové se na území dnešní České republiky dostali během rozsáhlé migrace obyvatel v raném středověku.

Nyní o nich díky „gastronomické archeologii“ víme zase o něco více! Podobný případ už kdysi rozluštili archeologové ze tří českých univerzit v Makedonii – článek Vypečená detektivka najdete na webu abicko.cz - tady.

Migrace Slovanů a stěhování národů v Evropě

Stěhování národů spojené s pádem Západořímské říše představuje přelomové období plné demografických a politických změn napříč Evropou.

Výsledky práce týmu vedeného Jiřím Macháčkem z Ústavu archeologie a muzeologie dokazují, že se mezi lety 560 a 600 n. l. na Moravě a v Dolním Rakousku objevili lidé s odlišnou kulturou. Vystřídali tak germánské skupiny, které zde žily před nimi. Slované se ze své pravlasti vydali západním a jižním směrem a svůj nový domov našli ve střední Evropě.

Analýza DNA a organických zbytků z keramických nádob

Digitální 3D modely a skeny historických hrnců, které vědci z MUNI využili k analýze přípravy středověké jáhlové kaše •  MUNI

Vědci se zaměřili na porovnání obvyklé stravy slovanských a germánských kmenů. Z dobových hrnců odebrali vzorky jídla. Konkrétně byly analyzovány organické zbytky ze střepů 75 keramických nádob používaných na vaření.

A to jak těch germánských pocházejících ze 4. či 5. století ze sídliště Zlechov, tak slovanských ze 6. až 7. století objevených na archeologických nalezištích Pohansko a Lány u Břeclavi.

Radiokarbonová metoda a výzkum archeologických nálezů z Břeclavi

Molekuly potravin, které se na kuchyňském nádobí zachovaly, vědci detailně zkoumali. Obsahovaly vysoké koncentrace lipidů, tedy především tuků a olejů. Výzkumníci analyzovali rovněž kosti ze zkonzumovaných zvířat, které byly nalezeny ve středověkých sídlištích.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Anna KOchová Roubíčková

Mozartův interaktivní svět v Praze: Vyzkoušejte virtuální realitu a netradiční operuPsí emoce: Proč špatně rozumíme nejlepšímu příteli člověka?Jak zmizelo Středozemní moře: Největší povodeň v dějinách odhalena
 

Články odjinud