Deus Ex

Sdílej
 
Co se hraje Kyberpunkový System Shock se stal jedinečným herním fenoménem - tvoří samostatnou kategorii, jíž je sám králem. Podaří se Deus Ex sesadit jej z trůnu?

Deus ExZásoby většiny surovin se tenčí, populace roste závratnou rychlostí, zvětšují se sociální rozdíly, to je 22. století. Stamiliony těch nejchudších se snaží přežít na ulicích, kde vládne jediný zákon - zákon silnějšího. Terorismus se stal běžnou součástí každodenního života, a to především po výskytu šedé smrti, agresivně se šířící morové epidemie, na kterou existuje jediná vakcína. Té je ovšem nedostatek a je velice drahá. Po vzniku teroristické skupiny NSF a jejím útoku na sochu Svobody byla založena vojenská protiteroristická odnož OSN - UNATCO. A právě agentem Unatca jste vy - J. C. Denton - druhá osoba na světě s funkčními nanoimplantáty (tou první je váš bratr Paul). Nastupujete do akce jako čerstvý absolvent výcvikového kurzu a stáváte se nemilosrdným vykonavatelem příkazů nadřízených. Jenže nic není jen černé nebo bílé a vy začínáte pomalu rozpřádat klubko konspirací, jehož nitě vedou k vysoko postaveným osobám.

Více řešení

Deus Ex je sci-fi akční hra s prvky RPG, čímž se nejvíce podobá právě již zmíněnému System Shocku. V Deus Ex (stejně jako v System Shocku) můžete většinu úkolů vyřešit několika způsoby. Například abyste se dostali na nějaké místo, můžete si cestu buď prostřílet, nebo vypáčit zámky dveří, vypnout kamery a do terminálů se nahackovat, anebo poctivě najít všechny klíče a hesla a celý systém deaktivovat. Co se týče zbraní, v Deus Ex jich naleznete relativně dost. Ovšem váš inventář je omezen, a tak se budete muset velmi rozmýšlet, které jsou nejpotřebnější, stejně jako kdy je použít. Velice důležité jsou i vaše schopnosti a implantáty, ty vám mohou při správném výběru velmi ulehčit život. Skvělou atmosféru hry navozuje nejen množství dialogů, ale především knih, novinových článků, e-mailů a informačních terminálů, které vás zahrnou spoustou informací o světě, jehož jste součástí. Co se hraje Co se hraje Co se hraje

Kvalitní příběh i vše ostatní

Deus Ex běží pod Unreal enginem, a proto mě zarazila strohost, kterou se uvedl v menu. Avšak jakmile jsem spatřil vlastní hru, mé obavy se rozplynuly jako pára nad hrncem. Grafika, ač zpracovaná v nepříliš výrazných barvách, je velice hezká. Zvuky jsou rovněž velmi dobré, stejně tak hudba, která se mění podle situace, v níž se nacházíte. Jediné, co zde trochu chybí, je multiplayer, to je ale vzhledem ke kvalitnímu příběhu celkem pochopitelné. Deus Ex je hra, která vás svou atmosférou prostě vtáhne, má dokonalý design úrovní a zajímavý příběh plný zvratů. A těch zhruba 60 hodin (hra sice trvá okolo 35, ale věřím, že nalezení všech tajných lokací vám zabere rozhodně mnohem více času) se budete i přes několik nedostatků výtečně bavit. Neodvažuji se tvrdit, zdali byl System Shock pokořen, ale vím určitě, že Deus Ex se zařadí mezi hity roku 2000.