Pán prstenů

Sdílej
 
Příběh ožívá NOVÝ FILM Jedna z nečtenějších knih světa se dočkala filmového zpracování. Teprve současná filmařská technika je schopna příběh Pána prstenů převyprávět tak, aby neztratil nic ze svého kouzla. Vypravme se na Nový Zéland přetvořený ve Středozemi a podívejme se na natáčení asi nejsledovanějšího filmu v historii kinematografie.

Pán prstenůSvětlo světa spatřily příběhy z tajuplné Středozemě před necelým půl stoletím. První část trilogie J. R. R. Tolkiena s názvem Pán prstenů vyšla v roce 1954 a dnes je považována za základ žánru fantasy. Událost, kdy vkročí na stříbrné plátno ve své filmové podobě, očekávají miliony lidí. Jedním z nich je i režisér snímku Peter Jackson, který se tímto pustil do řemeslně odvážného kousku - souběžného natáčení tří "celovečeráků" podle tří částí Pána prstenů: Společenstva prstenu, Dvou věží a Návratu krále. Premiéra prvního dílu se v České republice uskuteční nyní v lednu.

ŠEST FILMŮ

Toto zpracování Pána prstenů není prvním setkáním Středozemě s pohyblivými obrázky. V sedmdesátých letech byly natočeny tři filmy na motivy Tolkienových příběhů. Vznikl animovaný Hobit vycházející ze stejnojmenné knihy, která svým dějem i datem vydání předchází Pánu prstenů, a další dva filmy čerpající námět z trilogie. Jednalo se o částečně animovaná a částečně hraná díla. Názory na jejich kvalitu se různí a nikdy se nesetkala s širším zájmem veřejnosti.

Hlavní postavy prvního dílu

Frodo Pytlík - mladý hobit, synovec Bilba Pytlíka. Vydává se na dlouhou pouť do strašlivé země Mordor, kde má za úkol vhodit vládnoucí Prsten do Ohnivé hory a tak ho navždy zničit. Pro hobita je to velmi neobvyklý úkol, vyžadující velkou statečnost. Frodo se během cesty mění z nezkušeného a vystrašeného mladíka ve váženého a moudrého muže. Gandalf Šedý - nejmocnější z čarodějů, kteří přišli ze Západu do Středozemě, aby se zde utkali se svým největším protivníkem - Temným pánem Sauronem. Gandalf je uznávaným rádcem a vůdcem mezi elfskými knížaty i mezi lidmi. Spolu s Aragornem je největší hrozbou Sauronovy říše zla. Prstenové přízraky - devět strašlivých démonů, mrtvých králů, kteří propadli zlu, a stali se z nich nazgulové, přízraky Prstenu a oddaní služebníci Saurona. Vládnoucí Prsten cítí na ohromnou dálku, projíždějí Středozemí a jedinou jejich touhou je Prsten získat a dovézt jej zpět svému pánovi. Frodo Pytlík Gandalf Šedý Prstenové přízraky Gimli - Ereborský trpaslík, největší přítel elfího prince Legolase. Přitom je přátelství trpaslíků s elfy velice výjimečné. Gimli statečně bojoval v mnoha bitvách ve Středozemi a později se stal váženým Pánem Třpytivých jeskyní. Jeho oblíbenou zbraní je válečná obouruční sekera. Galadriel - nesmrtelná elfí královna Lothlórienu. Je vysoká a krásná, se zlatými vlasy. Lesní království, kterému vládne spolu se svým mužem Celebornem, je chráněno magickou mocí jednoho ze Tří prstenů. Pomůže Frodovi a ostatním členům Společenstva prstenu, poskytne jim přístřeší a obdaruje je kouzelnými dary. Také později výrazně pomůže k vítězství dobra. Aragorn - zvaný Chodec. Je posledním z nejvznešenějších lidských rodů - Númenorejců. Na zem se s ním vrátila moudrost a odvaha dávných králů. Aragorn je nejmocnějším z lidí na zemi a nejobávanějším protivníkem Saurona Velikého. Zůstává skryt a bojuje pod různými jmény, aby ve správný čas vedl pod královskou zástavou spojenecké vojsko do bitvy proti Temnému pánovi. Gimli Galadriel Aragorn Legolas - Elfí princ Lesní říše Temného hvozdu. Jeho zbraní je luk - Legolas je výborný a rychlý střelec. Bojoval proti Sauronovým vojskům po boku trpaslíka Gimliho a Aragorna. Po válce vládl Legolas lesním elfům v Ithilienu a později odešel s přítelem Gimlim do Zemí neumírajících. Boromir - Dúnadanský pán z Gondoru, který se do Roklinky vypravil poté, co měl prorocký sen. Stal se jedním z nejsilnějších členů Společenstva prstenu. Musel však svádět velký boj se svým vlastním já, aby nepodlehl svodům prstenu a nepropadl zlu. Boromir byl velký bojovník, přesto neunikl svému osudu v bitvě se skřety. Saruman Bílý - mocný vůdce čarodějů ve Středozemi, velmi moudrý a původně i dobrý. Sídlí v Orthanku, starobylé věži postavené mocnými králi ze Západní říše. Odvrátí se od strany dobra a začne spřádat plány na uchvácení prstenu. Buduje vlastní vojsko, aby mohl soupeřit se Sauronem. Pokusí se zajmout Gandalfa. Legolas Boromir Saruman Bílý

Fantazie jako skutečnost

Setkání Froda Pytlíka s královnou Galadriel v jejím lesním královstvíRežisér s týmem spolupracovníků strávil nad projektem sedm let. Natáčení probíhalo na Novém Zélandu, v divoké a ještě stále neporušené krajině podobné Středozemi. Zde se spolu sešly týmy techniků, sochařů, maskérů, trikových specialistů a samozřejmě i řada herců. Ztvárnění postav, vykreslení krajiny a atmosféry nebylo jednoduché. Vše totiž musí, přestože jde o vymyšlený svět, působit opravdově. Základem dekorací je polystyren. S jeho pomocí podle návrhů malířů Alana Leeho a Johna Howeho vytvořili řemeslníci například tisíc let staré dřevo. S budováním Hobitína se začalo už rok před samotným natáčením, protože bylo nutné osázet pět tisíc metrů čtverečních květinami a zeleninou. Sir Ian McKellen, jenž ztvárnil čaroděje Gandalfa, poznamenal, že Hobitín je skutečná vesnice, nikoliv jen filmový plac.

Kurzy elfštiny

Herci obsazení do hlavních rolí se zhostili svého úkolu velmi zodpovědně. Někdy možná až příliš. Třeba Viggo Mortensen, představitel Aragorna, hrál s takovým nasazením, že se o něm říkalo, že žije v divočině v potrhaném kostýmu. Mnoho účinkujících také muselo podstoupit výuku elfštiny (jazyku, který Tolkien promyslel do všech detailů). Ta probíhala pod dohledem lingvistů. Pilovala se správná výslovnost i používání obličejových svalů, aby řeč měla správnou mimiku a přízvuk. Bez správného oblečení by však ani při sebelepším hereckém výkonu žádná z postav nepůsobila věrohodně. Dokonalé návrhy byly tedy potřeba i pro kostýmy. Hobiti mají jednoduché oděvy s kapsami, velkými knoflíky a neobvyklými límci. Elfové jsou naopak oděni do drahých vzdušných materiálů s přírodními motivy. Neuvěřitelně složité bylo údajně vytvoření klobouku pro čaroděje Gandalfa a některé kostýmy musely být vyrobeny v několika velikostech (pro herce a jejich menší dvojníky v různých scénách).

Digitální kouzla

Pán prstenůNejvíce pomohly při natáčení Pána prstenů počítače. Mnoho postav i scenérií tak existuje jen jako software. Tímto způsobem byl kompletně vytvořen například dlouholetý vlastník prstenu Glum, Sauronovo oko, démonický balrog i ochránce stromů Stromovous. Glum, objevující se zejména v následujících dvou pokračováních, vznikl kombinací počítačové animace simulující stavbu lidského těla a motion-capture, metody přenosu reálných pohybů do počítače. Také proto má kosti, klouby, svaly i kůži - prostě vše, co od virtuální filmové postavy očekáváme. Elektronika pomohla i při zmenšování hobitů. Jejich představitelé jsou normálního vzrůstu a v obrazech, kde je nezastupují menší herci, museli být pomocí počítače zmenšeni.

Do boje

Nedílnou součástí filmu o hrdinských bojích a nebezpečných činech byly kaskadéři. Ti měli za úkol odehrát mnoho rozdílných postav, přičemž každá se jinak pohybovala a bojovala. Pro rasy, jež nikdy nežily na Zemi, bylo nutné vymyslet jejich vlastní bojové techniky. Jedna skupina kaskadérů byla vycvičena ve skřetím způsobu boje, jiná v elfím. Malí hobiti se museli bránit jako tým. Cvičila se obrana i útok s nejrůznějšími nástroji, přizváni byli i odborníci na střelbu z dlouhých luků.

FILM V ČÍSLECH

Pro natáčení trilogie bylo vyrobeno:

více než 900 ručně kovaných zbrojí více než 2000 latexových zbraní více než 20 000 předmětů denní potřeby a vybavení interiérů více než 1600 párů umělých nohou a uší, jednotlivě upravených a přizpůsobených hercům