Jogurt svépomocí

Sdílej
 
Jogurty a ostatní kysané mléčné výrobky představují zdravou a velice chutnou součást naší stravy. Zamysleli jste se však někdy, jak se takový obyčejný jogurt vyrábí? Je to docela jednoduché, vlastně se jenom nechá zkysnout mléko - ale speciálním postupem. Kysání je způsobeno činností mikroorganismů - bakterií, které přeměňují mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Právě kysané mléčné výrobky daly této organické kyselině jméno.

za tajemstvím molekul 8

Jogurty a ostatní kysané mléčné výrobky představují zdravou a velice chutnou součást naší stravy. Zamysleli jste se však někdy, jak se takový obyčejný jogurt vyrábí? Je to docela jednoduché, vlastně se jenom nechá zkysnout mléko - ale speciálním postupem. Kysání je způsobeno činností mikroorganismů - bakterií, které přeměňují mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Právě kysané mléčné
výrobky daly této organické kyselině jméno.

Hodné bakterie
Mléko je nejdřív potřeba zahřát na vyšší teplotu, aby se pozabíjely "divoké" bakterie, které by mohly správné jogurtové kvašení ohrozit. Pak se musí zchlazené mléko naočkovat - přidá se do něj trocha vyšlechtěných bakterií (tzv. jogurtová kultura). Naočkované mléko potom zahříváme po dobu asi 4-6 hodin na teplotu 42 - 44 °C. Během této doby se bakterie rozmnoží a přeměňují laktózu na kyselinu mléčnou. Čím déle necháme jogurtové kvašení probíhat, tím kyselejší jogurt získáme.

Jak na to
1. Je třeba najít místo, kde je po dobu několika hodin stálá teplota kolem 43 °C. Dá se použít třeba krabice nad radiátorem, do které dáte skleničky zabalené v ručníku. Teplotu je však potřeba zkontrolovat teploměrem.
2. Smíchejte jedno neslazené zahuštěné mléko (Tatru) s 8 dcl plnotučného mléka a zahřejte asi na 80 °C. Mléko rychle zchlaďte ve vodní lázni na 40 °C a rozmíchejte v něm 5 polévkových lžic živého bílého jogurtu (viz rámeček).
3. Směs rozlijte do skleniček od dětské výživy, které jste těsně před tím vypařili vroucí vodou (pomůže vám maminka). Po naplnění je zavřete a umístěte na teplé místo o teplotě 43 °C. Za 5-6 hodin obsah skleniček postupně ztuhne - jogurt je hotový! Dejte si ho vychladit do ledničky, přidejte marmeládu podle chuti a nezbývá než popřát - dobrou chuť!
Další informace a podrobnosti naleznete na www.iabc.cz.

pomůcky k pokusu
* Plnotučné mléko (8 dcl),
* zahuštěné neslazené mléko (Tatra, 2 dcl),
* bílý neochucený jogurt jako zdroj jogurtové kultury (vůbec nejsou vhodné "mrtvé" jogurty s prodlouženou trvanlivostí, nejlepší jsou bílé jogurty ve skleničkách - třeba od Madety, nebo Selský jogurt Hollandia z Karlových Varů),
* hrnec, sporák,
* skleničky od dětské výživy,
* krabice s ručníkem nebo dekou,
* teploměr.