Hokejová liga pro každého

Sdílej
 
S táhlovým hokejem jsem se seznámil už v dětství. V naší hokejové zemi to není nic zvláštního, vždyť v Česku se hokej vyhne jen málokomu. Že se však hrají i oficiální soutěže táhlového hokeje, jsem skutečně netušil. Až do loňského podzimu. Tehdy jsem na takový turnaj zavítal a byl jsem opravdu nadšen.

Bylo úterý 19. října, 17.45 a počasí bylo ukázkově podzimní. Před sportovní halou pražské Sparty se tlačili hokejoví fanoušci. Ten den se hrálo se Zlínem, ale to nebyl ten pravý důvod, proč jsem sem zavítal. Prošel jsem kordonem policistů a dostal se do haly. Tady už to žilo tou správnou náladou. Prodavači v bufetech na ochozech měli plné ruce práce. Fanoušci polykali pečené klobásy, zalévali je pivem a připravovali své hlasivky na zápas. Měl jsem ještě chvilku času, a tak se jsem se šel podívat na led. Rolba právě dožehlila hřiště a pomalu odjela.

Brzy to vypukne

Ručně malovaní hokejisté čekají na střídačce na svůj okamžikVrátil jsem se zpátky na ochozy a zamířil přímo do V. I. P. klubu. Hukot rozcvičených hlasivek rozvášněných fanoušků za mnou ztichl a já vstoupil do úplně jiného světa. Jiného, ale stejně hokejového. U stolů bez židlí stálo v předklonu asi dvacet lidí v dresech různých hokejových klubů NHL a všichni soustředěně psali soupisku hráčů. Fajn, to souhlasí. Jsem tady správně a právě včas. Dnes se hraje turnaj pražské Stiga ligy stolního hokeje.

Stiga je značka

Rozhodčí a zapisovač sedí po straně stolu, bedlivě sledují zápas a zapisují výsledkyStolní hokej je hra pro dva hráče, při níž po umělém hřišti pomocí figurek ovládaných táhly honíte malý umělý puk. Když mi bylo osm, dostal jsem podobný stolní hokej pod stromeček. Byl ale mnohem menší a moc toho nevydržel. Profesionálové hrají výhradně na stolech švédského výrobce Stiga, které jsou odolné proti velkému namáhání a mají speciální klouzavou hrací plochu. Rozestavění hráčů odpovídá přesně pravému hokeji - tři útočníci, dva obránci a brankář. Figurky jsou z odolné umělé hmoty a mají pevné kovové hokejky. Nadšení hráči stolního hokeje si je ručně vymalovávají, vytvářejí si tým v tmavém i světlém dresu a u některých figurek jsem zahlédl třeba i nalepené pečlivě vytvarované tkaničky na bruslích.

Hra pro každého

Šampionem v táhlovém hokeji může být stejně dobře muž i dívkaU Stiga hokeje nezáleží na věku ani pohlaví. Mezi špičkovými hráči se najdou osmiletí kluci, padesátiletí pánové, ale i děvčata a ženy. Hráč, který chce hrát místní ligu, si nejprve musí zaregistrovat svůj klub, který vybírá ze skutečných NHL nebo národních týmů. Má-li zálusk na některý již zaregistrovaný klub, má prostě smůlu. Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Z aktuální soupisky hráčů vybraného týmu si pak před každým turnajem vybírá sestavu pro zápas. To je velmi důležité. Když totiž postavíte samé dobré hráče a prohrajete s nimi, dotkne se to nepříjemně vašeho bodování. Vítězství s klubovými outsidery vám v bodování naopak výrazně polepší. Hrají se tři třetiny po dvou minutách čistého času. Časomíru má na starosti rozhodčí, který stojí po straně stolu. Naproti němu sedí zapisovač. O výsledcích jednotlivých týmů se totiž vedou pečlivé statistiky, stejně jako ve skutečném hokeji. Zapisují se nejen střelci gólů, ale i jejich asistence. Ve stolním hokeji jde hlavně o rychlost a přesné přihrávky. Platí zde přísná pravidla. Po vhazování, které provádí rozhodčí ve středovém kruhu, se musí kotouče dotknout alespoň tři hráči (i opakovaně). Gól, který padne dřív, neplatí. Nezůstane-li puk po střelení gólu v brance a odrazí se zpět na herní plochu, není gól počítán. Puk může u jedné figurky zůstat maximálně 5 vteřin, jinak je odpískáno zdržování.

Ze Švédska do celého světa

Má osmiletý kluk šanci proti dospělému borci? Určitě! Bleskurychlé přihrávky korunované perfektními góly vás o tom rychle přesvědčíHistorie táhlového hokeje se kupodivu datuje už od počátku třicátých let. V té době vznikly ve Švédsku první verze této hry, které měly herní plochu z tenkého plechu. A právě Švédové jsou v této hře největšími mistry. Konec první třetiny zápasu Sparta-Zlín mě uvedl zpátky do reality. Nevelká místnost V. I. P. klubu se naplnila skutečnými fanoušky skutečného hokeje, kteří v momentě vydýchali zbytek těžkého vzduchu. Nedůvěřivé výrazy jejich obličejů nad tím, co tady ti blázni dělají, se postupně měnily až v neskrývané nadšení. Vždyť kde jinde je k vidění zápas Cagary Flames proti národnímu týmu České republiky?


Líbí se vám Stiga hokej a chcete vědět víc? Podívejte se na internet: http://home.zcu.cz/~vlkraus/stiga/index.htm nebo http://www.soukrome.cz/stiga či přímo u výrobce: http://www.stiga.se

TURNAJE

Hokejová liga pro každéhoHokejová liga pro každéhoV České republice se každý rok hraje pohárová soutěž, která se skládá z deseti oblastních turnajů. Čtyřicet nejlepších hráčů se pak účastní mistrovství republiky. Nejlépe umístění hráči mistrovství se mohou každý lichý rok účastnit mistrovství světa. Hokejová liga pro každého

Autor

Foto Martin Smrček a archiv Zdeněk Ležák