Tajný inkoust z acylpyrinu

Sdílej
 
V jednom z předchozích dílů jste si zkoušeli připravit několik tajných inkoustů - písmo napsané roztokem bezbarvé nebo jen slabě zbarvené látky bylo možné zviditelnit pomocí reakce s jinou látkou nebo prostým zahřátím papíru. Dnes připravíme moderní verzi tajného inkoustu, který se zviditelňuje pomocí ultrafialového záření.

Za tajemstvím molekul 10

V jednom z předchozích dílů jste si zkoušeli připravit několik tajných inkoustů
- písmo napsané roztokem bezbarvé nebo jen slabě zbarvené látky bylo možné zviditelnit pomocí reakce s jinou látkou nebo prostým zahřátím papíru. Dnes připravíme moderní verzi tajného inkoustu, který se zviditelňuje pomocí ultrafialového záření.

Špioni v lékárně
Jako výchozí látku použijeme acylpyrin (nebo aspirin, lze jej sehnat v každé lékárně). Jednu tabletku pečlivě rozdrťte a prášek přesypte do zkumavky. Přidejte
2 ml vody (odměříte injekční stříkačkou) a jednu větší pecičku hydroxidu sodného. Směs zahřejte a za stálého protřepávání udržujte var nejméně jednu minutu. Po ochlazení přidejte 2 ml octa a inkoust je hotový. Pokud je roztok zakalený, můžete ho před použitím zfiltrovat (např. přes kávový filtr

Foto
nebo filtrační papír) či nechat odstát a slít.
Během přípravy inkoustu pracujte v ochranném oděvu, s brýlemi a v rukavicích pod dohledem někoho z dospělých! Hydroxid sodný je žíravina!

Čtení pod UV lampou
Účinnou složkou inkoustu je kyselina salicylová, která vznikla rozkladem kyseliny acetylsalicylové z acylpyrinu. Písmo můžete napsat třeba špejlí. Je viditelné pouze po dopadu ultrafialového (UV) záření. To získáte z lampiček, které se prodávají na ověřování pravosti bankovek, nebo z horského sluníčka. Obyčejné papíry pod UV zářením "svítí", použijte proto neklížený papír (piják nebo filtrační papír). Na něm bude svítit pouze vámi napsaný tajný vzkaz.
Tento jev se nazývá fluorescence. Látka, která fluoreskuje, pohltí záření o vyšší energii (v tomto případě neviditelné UV záření) a vyzáří světlo o energii nižší (zde fialové světlo).

***

Pomůcky k pokusu:

l acylpyrin (nebo aspirin),
l hydroxid (louh) sodný (koupený v drogerii),
l ocet (nejlépe bezbarvý, nepřibarvený karamelem nahnědo),
l zkumavka, kahan nebo sporák,
l špejle, neklížený papír (filtrační nebo piják),
l zdroj UV záření (lampička na ověřování pravosti bankovek, horské slunce),
l ochranné brýle, rukavice a ochranný oděv.