Zakázané filmy - Na co vám zakazují se dívat

Zakázané filmy - Na co vám zakazují se dívat
Sdílej
 
O některých filmech si můžete nechat jenom zdát. Jsou označeny jako nepřístupné nebo nevhodné pro váš věk, protože se v nich objevuje spousta násilí a nepříliš spisovných slov. Pokud vás zajímá, zda o něco nepřicházíte, přinášíme vám výběr těch nejnepřístupnějších filmů z nepřístupných.

Sin City

USA: R - do 17 let vyžaduje doprovod rodičů nebo pověřené osoby ČR: do 15 let nepřístupný Komiks Sin City zapůsobil ve

Foto
své době jako zjevení. Kreslíř a scenárista Frank Miller vyrukoval s dílem, které bylo vyvedeno pouze v černé a bílé barvě - žádné odstíny šedé, pouze ryzí černá a ryzí bílá. Komiks tak vypadal, jako by byl vytesaný v mramoru, a vyprávěl krutý příběh ještě krutější pomsty. Miller na úspěch navázal dalšími komiksovými romány a mnoha kratšími kreslenými povídkami, v nichž sem tam použil jinou barvu. Všechny se odehrávají ve městě Basin City, přezdívaném ale Sin City (Město hříchu), ve kterém je policie zkorumpovaná, ženy se živí v barech a nočních klubech a na rukou každého muže je krev. Film od režiséra Roberta Rodrigueze vypadá úplně stejně jako komiks. Úplně stejně. Zpracovává tři romány ze Sin City a nepřístupnost se tu dá pochopit. Hrdinou prvního příběhu je maniak, ve druhém jde o ukradenou hlavu a ve třetím o pomstu doslova až za hrob. Sin City však není zlý film. Všichni hrdinové jednají z velmi čestných pohnutek a rozdělení na dobro a zlo je tu stejně zřetelné jako na černou a bílou.

Blade Trinity


USA: R - do 17 let vyžaduje doprovod rodičů nebo pověřené osoby ČR: do 12 let nevhodný Zatímco druhý díl upírské
Foto
trilogie Blade byl u nás nevhodný do patnácti let, trojka slevila a je už nevhodná pouze do dvanácti (v Americe mají všechny tři díly označení R). Co že jste to, vy dvanáctiletí a starší, ve dvojce vidět nemohli a ve trojce vidět můžete? Tak především druhý díl je mnohem kvalitnější než třetí (a to přesto, že ho režíroval scenárista všech tří dílů) a Karel Roden v něm hraje právníka (tzn. muže, ze kterého mají nahnáno lidé i upíři), v tom však důvod nevhodnosti do vyššího věku asi hledat nebudeme. Druhý díl je každopádně nejkrvavější z celé trilogie, na druhou stranu zase nepřekračuje brutalitu běžně dostupných počítačových her. Nejdůležitější pravděpodobně je, že ve druhém díle jsou hlavními záporáky bytosti, které si dokážou otevřít hlavu z jedné strany na druhou.
A taková anatomie se opravdu probírá až na gymnáziu.

Matrix Reloaded


USA: R - do 17 let vyžaduje doprovod rodičů nebo pověřené osoby ČR: do 12 let nevhodný V tomhle případě máte opět
Foto
vyhráno. Na rozdíl od svých amerických kamarádů, kterým musejí jednotlivé scény snímků v kině vysvětlovat rodiče (nebo zmocněná osoba), dokud jim není osmnáct, vy můžete jít do kina klidně hned a s celou třídou. A přitom je zrovna filmová trilogie Matrix dílem, v němž není všechno, co dělají hlavní hrdinové, zrovna v pořádku. Neo, Trinity a Morpheus bojují proti systému (nebo Systému) prostředky teroristů. Co třeba to vyhození elektrárny do povětří v Matrix Reloaded nebo způsobení masové dálniční havárie ve stejném díle? To nejsou zdaleka jediné okamžiky, kdy zahyne během hrdinného boje za nezávislost spousta nevinných lidí. Jistěže jde hrdinům „o dobrou věc“, ale tím spíš se dotýkají témat, která jsou na delší diskusi. Možná na to s sebou rodiče přece jenom vezměte.

Kill Bill


USA: R - do 17 let vyžaduje doprovod rodičů nebo pověřené osoby ČR: do 15 let nepřístupný Tenhle film přece režíroval
Foto
Quentin Tarantino! Na něco takového se nemůžete podívat ani koutkem oka! Anebo ano? Tarantino je tvůrcem snímků Gauneři, Pulp Fiction, Jackie Brown a Kill Bill. Byl to právě film Pulp Fiction, který nalepil Tarantinovi známku zvrhlíka, jenž si libuje v násilí. Ano, Pulp Fiction je násilný film, jenže násilí v něm nikdy není vidět v přímém záběru, navíc jde o film založený na dialozích a mimochodem získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes. A co ten Kill Bill? Oba jeho díly jsou velmi brutální, nesrovnatelně víc než Pulp Fiction. Je to příběh pomsty, ve kterém se hodně zabíjí. Jenže tahle pomsta je zaměřená čistě na kované zlosyny a vyznění Kill Billu tkví doslova v rodinných hodnotách. Jako výchovný film je to trochu drsné, ale po pravdě řečeno jde nakonec o snímek s čistě pacifistickým poselstvím. A takových v tomto výčtu zakázaných filmů moc nenajdete.

Resident Evil
Apokalypsa


USA: R - do 17 let vyžaduje doprovod rodičů nebo pověřené osoby ČR: do 15 let nepřístupný Jeden z důvodů u výše
Foto
uvedeného amerického hodnocení zní: non-stop násilí. Nezbývá než mu dát za pravdu, protože ve druhém dílu filmu podle počítačové hry už o moc víc ani nejde. První díl se snažil ještě budovat atmosféru a sem tam zapůsobit nějakým tím bubákem, ale dvojka už jen ukazuje jednu potvoru za druhou, třetí výbuch za čtvrtým a pátou mrtvolu za šestou. Samozřejmě, je to snímek podle proslulé počítačové hry, ale divák chce od filmu přece jen (aspoň občas) víc než Millu Jovovichovou na motorce prolétávající tříštícím se oknem katedrály. Zkrátka a dobře, není důležité, že tohle nesmíte vidět - tohle ani vidět nepotřebujete. Pokud máte v oblibě zombíky, zajděte si na Úsvit mrtvých. To je film také násilný, ale kvalitní. Je ovšem také nepřístupný, tak to od vás chce jenom trpělivost.

Deník Bridget Jonesové


USA: R - do 17 let vyžaduje doprovod rodičů nebo pověřené osoby ČR: do 12 let nevhodný A tady máme něco spíše pro
Foto
děvčata. Nepřístupnou romantickou komedii! Hlavní hrdinka Bridget už není nejmladší ani nejhubenější a zoufale se snaží sehnat chlapa. Což je pochopitelně spojeno s více či méně tragikomickými situacemi. Nepřístupný do sedmnácti let bez doprovodu rodičů nebo pověřené osoby je Deník Bridget Jonesové jen v Americe. U nás není problém jít do kina jen s kamarádkami už ve dvanácti. Proč ta nepřístupnost v USA (která se týká i druhého, ne tak povedeného dílu)? Důvodem je zřejmě skutečnost, že postavy tu čas od času klejí jako dlaždič, a pokud neklejí, baví se hlavně o sexu. Proč je u nás hranice nepřístupnosti naopak tak nízká? To asi proto, že vy jistě víte, že klít se nemá a že o sexu víte už všechno ze seriálu o sexu v ábíčku.

Star Wars


Epizoda III: Pomsta Sithů


USA: PG-13 - do 13 let nevhodný ČR: do 12 let nepřístupný Něco končí, něco začíná. Třetí epizoda a současně šestý díl
Foto
Hvězdných válek je poslední natočený díl z celého cyklu a současně také první, který má stanovenu věkovou nepřístupnost. V Americe nese Pomsta Sithů označení PG-13, což u návštěvy snímku v podstatě vyžaduje přítomnost rodičů; u nás je film do dvanácti let nepřístupný. Všechny dosavadní díly Hvězdných válek nesly označení PG, které pouze doporučuje doprovod rodičů. Pokud jste třetí epizodu už viděli, uznáte, že George Lucas nadarmo neprohlásil, že „pětileté nebo šestileté děti by na to asi nebral“. Pomsta Sithů je pro novou trilogii (epizody I, II a III) stejným obratem do příběhových temnot, jako byla pro původní trilogii (IV, V a VI) epizoda pátá s podtitulem Impérium vrací úder. Ta však byla v roce svého vzniku (1980) běžně přístupná.



Přístupnost v Americe podle americké filmové asociace MPAA G - General Audiences: Film je přístupný bez omezení. Doprovod rodičů není nutný. PG - Parental Guidenance Suggested: Některé scény filmu by nemusely být vhodné pro děti. Doprovod rodičů nebo pověřené osoby je pouze doporučen. PG-13 - Parents Strongly Caussioned: Film obsahuje prvky, které nejsou příliš vhodné pro děti pod třináct let. Toto označení už je upozorněním pro rodiče. R - Restricted. Do sedmnácti let je vyžadován doprovod rodičů nebo pověřené osoby. NC-17 - Tady končí legrace, protože na film se do sedmnácti nedostanete ani s celým rodičovským výborem.



Přístupnost v Čechách V Čechách žádná komise na způsob americké MPAA neexistuje. Přístupnost filmu (od 15 nebo 18 let) určuje jeho distributor a její dodržování kontroluje provozovatel kina.

Foto
Martin 10 let Slyšel jsem o Sin City a viděl jsem i ukázky. Vypadalo to perfektně a moc rád bych to viděl. Krváky jsou vůbec nejlepší filmy, protože v nich hrajou nejlepší herci a i příběh většinou o něčem je.




Štěpán 10 let Je hodně filmů, který mám rád a přitom bych na ně neměl koukat. Líbí se mi například Terminátor 3. Teď bych chtěl vidět trojku Star Wars nebo Sin City. Myslím si ale, že je to docela správný, že to není pro děti, protože někdy jsou tam fakt drsný scény.




Foto
Tomáš 11 let Akční filmy jsou jednoznačně nejlepší. A to platí i o počítačových hrách. Jestli si z toho beru příklad? To určitě ne! Myslím, že normálnímu člověku musí být jasný, že to není realita.




Foto
Marcela 11 let Věřím, že z krváků může mít někdo špatné sny. Mně se to ale nikdy nestalo. Ráda se koukám na akční filmy, protože jsou to ve skutečnosti takový pohádky pro dospělý.