Přichází Princ z Persie

Přichází Princ z Persie
Sdílej
 
Jaký bude nový velkofilm Princ z Persie? Každému se líbí něco jiného, ale jedno je jisté: téma, které si filmaři vybrali, je skvělé. Tajemství staré Persie, mágové a orientální kouzla, těžko lze namíchat svůdnější kulisy pro dobrodružný příběh.

Předlohou filmu byla slavná počítačová hra Princ z Persie: Písky času. Základní děj filmu je vlastně prostý. Ve středověké Persii musí spojit své síly dvojice mladých lidí, princezna Tamina a princ Dastan. Jedině oni mohou zastavit mocichtivého vezíra a zabránit mu získat magický předmět nazvaný písky času. Pokud by ho zlý mág a vládce použil, rozpoutala by se obrovská písečná bouře, která by byla schopná zničit celý svět.

Romantika pohádek

Kouzlo příběhu spočívá v připomenutí Pohádek tisíce a jedné noci. Legend z časů, kdy Evropa byla ještě mladá a barbarská a kdy na východě v mocné Perské říši existovaly věci, o kterých naši předkové asi nic netušili. Pokud se tehdy některý Evropan náhodou do Persie podíval, vyprávěl pak po návratu o setkání s rafinovanými radovánkami: lázněmi, hedvábím a vzácným kořením. Tedy věcmi, které si téměř nikdo na Západě nemohl dopřát. Zároveň se cestovatelé setkali i s pro ně neobvyklou krutostí (a že byli středověcí Evropané zvyklí na ledacos!).

Celý článek najdete v tištěném ABC číslo 11/2010.

Klíčová slova:
princ, persie