V podhůří Himalájí byl objeven nový druh makaka

Sdílej
 
V těžko dostupných vysokohorských oblastech na severovýchodě Indie byl objeven nový druh makaka – je to poprvé po více než sto letech, co byla rodina těchto primátů rozšířena o nový druh. Dostal latinské jméno Macaca munzala, označován je také jako makak z Arunáčalu – podle oblasti, kde byl spatřen.

Nový makak, pojmenovaný Macaca munzala, byl objeven v dosud netknuté přírodě Arunáčalpradéše, což je jeden z 28 svazových států tvořících Indii. Lokalita výskytu je v samém severovýchodním cípu země v těsném sousedství s Čínou v podhůří Himaláje, v nadmořské výšce 1600 - 3500 metrů nad mořem.

Foto
Makaka objevila výzkumná expedice indických ochránců přírody z organizace Nature Conservation Foundation, která pátrala v neprobádaných vysokohorských oblastech Indie. V těžko dostupném terénu výzkumníci narazili na makaka, který měl na temeni výraznou ozdobu z tmavých chlupů, obklopenou světlou výraznou skvrnou. Že se jedná o nový druh a ne o křížence potvrdila skutečnost, že v okolí, na 1200 km čtverečních se případné potenciální rodiče, kteří by mohli dát vznik zmíněným křížencům, společně nevyskytují. Na prozkoumané ploše zatím žije řada tlup „munzal“, jak jim říkají domorodci, a všechna zvířata si jsou podobná. To je mimo jiné také další potvrzení toho, že se jedná o samostatný druh.
V poslední době je celá řada primátů ohrožena, další dokonce nenávratně mizí. Proto tento nový objev ekology a biology potěšil - nikdo nečekal, že v zemi, která má přes miliardu obyvatel, by se mohl nový druh primáta najít.

 

Články odjinud