Robot odhalí tajemství pyramidy

Robot odhalí tajemství pyramidy
Sdílej
 
Tento týden se do útrob Velké Cheopsovy pyramidy ponoří malý robot, který by se měl dostat miniaturním tunelem do dosud neobjevených tajných místností této monumentální stavby. Ač organizátoři netuší, kam by zmínění tunel mohl vést, doufají, že jim předpokládaný objev umožní osvětlit stavby pyramid.

V egyptském hlavním městě Káhiře probíhají v těchto dnech poslední úpravy a kontroly speciálního robota, který se tento týden pokusí objevit tajemství největší egyptské pyramidy. Tento 12 centimetrů vysoký robot byl pojmenovaný Pyramid Rover, a na své cestě tunelem do nitra Velké Cheopsovy pyramidy by měl objevit zatím neznámé komory, které by mohly osvětlit způsob, jakým byli pyramidy stavěny.

Foto

V nitru Velké Cheopsovy pyramidy byl již před časem objeven záhadný, 20 centimetrů široký tunel vedoucí z královniny komnaty. V roce 1993 do něho vypustili němečtí archeologové malou robotickou sondu vybavenou kamerou. Ta se dostala zhruba 60 metrů daleko, dokud nenarazila na masivní vápencové dveře.
Tento týden absolvuje Pyramid Rover stejnou cestu, ale kromě kamery bude vybaven také zvláštním vrtákem. Tím by měl ve dveřích udělat dostatečně velký otvor, aby se jím dal protáhnout optický kabel
Organizátoři celé akce přiznávají, že netuší, co by se dalo v tajných prostorách pyramidy nalézt. Doufají, že objeví nástroje či svitky objasňující stavbu pyramid, a možná i poklad, který tam byl ukryt tisíce let.

 

Články odjinud