Voyager 1 míří za hranice naší sluneční soustavy

Sdílej
 
Vesmírná sonda Voyager 1, vypuštěná již v roce 1977, dorazila nyní na samotnou hranici naší sluneční soustavy a míří do otevřeného vesmíru. Od naší planety je vzdálená přibližně 14 miliard kilometrů a je tak nejvzdálenějším lidským výtvorem od Země. Každý den se navíc vzdaluje dalších milion mil.

Vesmírná sonda Voyager 1 byla vypuštěna v roce 1977, nyní je po osmnácti letech letu vzdálena asi 14 miliard kilometrů od Slunce a brzy vstoupí do otevřeného vesmíru.

Foto
Nyní se nachází na pomyslné hranici naší Sluneční soustavy. Tak můžeme označit rozhraní mezi heliosférou, kde hlavní roli hraje sluneční magnetické pole a částice slunečního větru a volným mezihvězdným prostorem. Tato hranice - heliopauza - je zřejmě v různých směrech od Slunce různě vzdálena, neboť heliosféra není koule (jak by se podle názvu zdálo), ale jakási obří kapka, nejvíc deformovaná ve směru, kterým se celá sluneční soustava pohybuje.

Sonda se vzdaluje od Slunce rychlostí 1 600 000 km za den. Voyager s sebou nese do vesmíru také vzkaz případným mimozemským civilizacím. Destičku ze zlata s vyrytými piktografy a disk s obrazovými a zvukovými materiály, které přiblížit život na Zemi. Záznam obsahuje 115 fotografií, pozdravy namluvené v 55 světových jazycích a zvukové nahrávky typické pro Zemi, včetně hudebních ukázek.

 

Články odjinud