Super-rychlý Gepard a šikovný ATLAS - dva roboti, co mají posunout svět dál

Super-rychlý Gepard a šikovný ATLAS - dva roboti, co mají posunout svět dál
Sdílej
 
Americká společnost Boston Dynamics získala několika milionový grant na vytvoření dvou robotů - čtyřnohého dravce Cheetah a člověku podobného ATLASe.

Boston Dynamics, autor "bezhlavých" robotů Petman a Big Dog, opětovně získal miliony dolarů na vývoj dalších robotů. DARPA, tedy americká Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů, má zájem o dalšího humanoidního robota schopného pohybovat se obtížným terénem a rychlého čtyřnohého dravce.

Pod jménem ATLAS se skrývá super silný a agilní dvounohý robot podobný člověku. Mezi jeho schopnosti má patřit šplhání obtížným terénem, pohyb do stran skrze úzké prostory a používání rukou ke zlepšení manévrování.

Naopak Cheetah (gepard) bude zaměřený na jednu jedinou věc - na rychlost. Čtyřnohý robot se má zpočátku pohybovat rychlostí až padesát kilometrů v hodině, nicméně vědci nevylučují, že se rychlost podaří srovnat s jeho živým protějškem, který je nejrychlejším tvorem na Zemi. Chce to prý ale trochu času...

Vývoj podobných robotů se specifickými a pro mnohé až banálními vlastnostmi má za smysl vytvořit technologie, od kterých by se vědci mohli odrazit k výtvorům srovnatelným se stroji, jak je známe z filmové série Terminátor. Postupovat se prostě musí krůček pro krůčku.

Gepard by dle Boston Dynamics měl spatřit světlo světa již za rok a půl. Na ATLASe si počkáme o něco déle.

Robotický racek

Robotický racek

Auto jako z Flinstounových

Auto jako z Flinstounových

Klíčová slova:
robot, atlas, cheetah, boston, dynamics
 

Články odjinud