Hokejová mánie je tady!

Hokejová mánie je tady!
Sdílej
 
Každoročně na jaře patří televize mužské části rodiny. Na přelomu dubna a května se totiž koná mistrovství světa v hokeji.

O hokeji už toho bylo napsáno dost a dost, a to i v ABC. Naposledy jsme se mu věnovali před necelým rokem, když jsme vyrazili na reportáž do výrobny puků ve valašské Kateřinici.

Přelomový rok 1969

 


Letošní mistrovství ve Švýcarsku je však pro Čechy výjimečné nejen tím, že se opět hraje s našimi kotouči. Přesně před čtyřiceti lety na šampionát ve Stockholmu naše reprezentace sice získala "jen" bronzové medaile, ale způsobila davové šílenství srovnatelné pouze s neopakovatelným zážitkem ze zimních her v Naganu.


Šampionát v roce 1969 měl totiž pro Čechoslováky trpkou příchuť. Bylo to přesně sedm měsíců od začátku okupace "spřátelenými" armádami v čele se Sovětským svazem, a jen pár týdnů poté, co se pod budovou Národního muzea v Praze upálil na protest proti vpádu vojsk Jan Palach.



Běžnými prostředky jsme proti okupantům bojovat nemohli, a tak docházelo ke konfrontaci jinde. Především na ledové ploše. A i proto fungovaly oba zápasy ve Stockholmu a utkání na olympiádě v Grenoblu v roce 1969 jako odveta. Výhra ve Francii 5:4 sice ještě davovou psychózu nezpůsobila, ale střetnutí na mistrovství světa byla boji o všechno. Po jednom z vítězných zápasů vyšli lidé slavit do ulic. V Praze dokonce došlo k útoku na pobočku sovětské společnosti Aeroflot. Za ním však pravděpodobně stáli provokatéři v davu.

Současnost



Čtyřicet let je dlouhá doba a kromě společnosti a politiky se výrazně změnily i další věci. Komfortem pro diváky počínaje a používanými technologiemi konče. Vidíme to už i v českých halách. A teď nemáme na mysli, že tu v minulém roce zahájila svou sezonu kanadsko-americká NHL. Především jde o způsob sledování zápasů.



Nejednu halu zdobí obří televizní kostka, na níž můžete detailně pozorovat gólové akce se zpožděním a příjemným přiblížením. Atraktivním místem pro movitější jsou takzvané skyboxy, které připomínají spíš luxusní garsonku než hlediště. Jen s tím rozdílem, že místo balkonu máte k dispozici vlastní minitribunu a uvnitř obsluhu. Trend k nám dorazil z USA, kdy se při basketu ve skyboxech scházely firmy a zpestřovaly si sledováním zápasů obchodní jednání.

Změny jsou však viditelné, i pokud sledujete hokejová utkání doma u televize. Porovnejte si starší přenosy s těmi současnými. Na co musela v minulosti stačit jedna či dvě kamery, se nyní rozloží i třeba mezi šest přístrojů. K dispozici jsou navíc buňky umístěné přímo v brance a nad brankovou čárou, takže je mnohem jednodušší posoudit, jestli gól platí.


Použití elektronické tužky vypadá sporně a nedomyšleně, Česká televize nevynechá jediný přenos, aby je o přestávce nevytáhla. S jejích pomocí popisuje ve studiu na monitoru vybranou akci.


 

Základ je hra



I přes tyto vymoženosti zůstává hlavním zdrojem zážitků a adrenalinu hokej sám. Proto ani sebeútulnější skybox nebo přehledná televizní kostka neudělají z průměrné hry dobrý zápas. Český tým sice v přípravě nepředváděl kdovíjak povedené výkony, ale doufejme, že jeho zápasy ve Švýcarsku dokážou i do českých obýváků přinést atraktivní zážitek. Po několika chudých sezónách našeho hokeje by se medaile rozhodně hodila.

MS 2009

 


Třiasedmdesáté mistrovství světa v ledním hokeji letos probíhá od 24. dubna do 10. května ve švýcarských městech Bern a Kloten. Dvě areny hostí celkem 56 zápasů.

Zahrajte si i vy!



Jak vyplnit patnáctiminutové přestávky mezi třetinami? Co třeba (pro změnu) hokejem? Díky hře Ice Hockey si můžete v mobilu vytvořit vlastní šampionát a třeba s týmem České republiky postoupit až do finále, kde po vyrovnaném prodloužení porazíte v nájezdech ruské hokejisty a po vypnutí aplikace se znovu ocitnete před skutečným ledem.
Stáhněte si hru Ice Hockey do svého mobilu!

Pošlete kód 609123 na číslo 9079950. Cena SMS je 50 Kč vč. DPH. Provozuje Ringier ČR, a. s. Nutný WAP!

 

Články odjinud