Umíte hrát na mrkev či papriku? Vídeňský orchestr ano

Umíte hrát na mrkev či papriku? Vídeňský orchestr ano
Sdílej
 
Skladby tělesa Vienna Vegetable Orchestra nepatří k nijak přelomovým. Důležitější je však forma - tenhle orchestr hraje jen na nástroje ze zeleniny. Po každém koncertu si z nich muzikanti udělají salát.

Představte si situaci. S rodiči vyrážíte na večerní koncert. Všichni usedáte ve slavnostním oblečení do červených polstrovaných sedaček v sále, chvíli čekáte, než zhasnou světla, otevře se opona a ukloní se před vámi dirigent. Až do téhle chvíle zcela normální situace.

zelenina jako hudební nástroj •  archiv ABC

Jenže po prvním máchnutí taktovkou nejsou slyšet táhle zvuky houslí ani hluboké tóny žestí. Na pódiu sedí pár lidí bez nástrojů. V rukou a u pusy mají papriky, okurky či mrkve.

Tohle není sen, ale běžná situace. Pokud tedy navštívíte koncert vídeňské Vegetable Orchestra, která se k nám vrací a 17. září vystoupí v pražském Paláci Akropolis.

Tihle "hudebníci" se totiž obejdou bez tradičních nástrojů. Jen před každým koncertem potřebují navštívit kvalitní zelný trh. Vyberou si pár salátových okurek, lilků či mrkví. Doma je očistí a vydlabou. Z okurky spojené s paprikou pak vzniká něco jako basový klarinet, z mrkví štěbetající flétna pikola a z lilků malé perkuse.

Paprika a salátová okurka posloužily jako basklarinet •  archiv ABC

Rytmus udává obří dutá dýně. Všechny plody znějící dohromady vytvářejí první zeleninový orchestr na světě. A aby ten zážitek byl ještě o něco větší, na koncerty jezdí s rakouskými hudebníky i kuchař. Ten po vystoupení připraví z použité zeleniny a vydlabané dužniny salát pro všechny diváky.

Jak vypadá výroba netradičních hudebních nástrojů a především jak potom znějí můžete zjistit ve videu.

 

 

 

 


Hudební novinky

 

* Deska snů. Tranceovému producentovi Tiëstovi příliš pozornosti nevěnujeme, ale teď musíme. Na jeho novém albu Kaleidoscope totiž bude hostovat zpěvák Kele Okereke z Bloc Party, Jón ze Sigur Rós či Nelly Furtado.

Christina Aguilera •  archiv ABC

* Christina Aguilera prozřela. Jak jinak si vysvětlit, že ke spolupráci na desce, která by měla vyjít na začátku příštího roku, si přizvala říznou rapperku jménem M.I.A., zpěvačku Santigold či kapelu Ladytron.

 

* Zemřel strůjce elektrické kytary. Les Paul navrhl ve třicátých letech minulého století elektrickou kytaru s plným korpusem, aby nedocházelo ke zpětné vazbě. Od padesátých let ji začala prodávat firma Gibson a "lespaulka" se zapsala do historie rock´n´rollu. Její vynálezce zemřel letos 13. srpna ve věku 94 let.

* Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: i když už Les Paul zemřel, elektrickým kytarám jeho vzoru ještě vůbec neodzvonilo. Hraje na ně většina kapel, ale těmi nejznámějšími jsou U2 a jejich kytarista The Edge. Exceloval například ve skladbě Numb. Užijte si ji.

 

 

 

 


Echo

Čaw, jaký je rozdíl mezi diskem a technem? Díky, Tomáš Vlášek

Ahoj Tomáši, zatímco disko původně hrály černošské kapely v USA a třeba ABBA v Evropě, techno je čistě počítačová hudba. Ovšem dnes se dá rozdíl chápat také tak, že disko je nejjednodušší a poslechovější druh taneční hudby, zatímco techno zůstává tvrdé. Ahoj, Scuotty

 

Zprávy z Hitparády ABC

Naše hitparáda má za sebou warm-up, kde jste vybrali prvních sedm soutěžních klipů. Teď už na www.iABC.cz probíhá její první regulérní kolo, jehož výsledky budeme znát v úterý 29. září. Tak hlasujte pro své oblíbence. Průběžné počty hlasů jsou ZDE

 

Články odjinud