Makakové: Makak jávský

Sdílej
 

Makak jávský je jedním z makaků, kteří jsou typičtí svým dlouhým ocasem. Obývá rozsáhlé území od Barmy přes Thajsko a Indonésii a také přilehlé ostrovy mimo Filipíny. Zajímavosti je, že ve středním Thajsku u Ban Umphangu byli nalezeni makakové, kteří vykazovali zvláštní znaky - šlo pravděpodobně o křížence makaka jávského s rhesusem. Snad i proto někteří zoologové dosud uvažuji o možnosti, že nejde o dva druhy, ale o jediný. Křížence nebo zvířata s přechodnými znaky se však dosud nepodařilo objevit na žádném jiném místě.
S oblibou se zdržuje v okolí vod a na mořském pobřeží nebo v mangrovových houštinách. Sbírá zde nejrůznější vodní živočichy včetně korýšů, což mu vyneslo anglické pojmenováni crab-eating monkey čili krabožravá opice. Vyhledává ale i plody, listy, výhonky atd.
Od rhesusa se makak jávský odlišuje delším ocasem a také tváři, která je porostlá srstí. Na vnitřní straně očních koutků má holou kůži bělavě zbarvenou a ta hraje důležitou roli při mimice tohoto druhu. Celkově je makak jávský zbarven šedohnědě nebo šedozeleně, na spodní části těla je světlejší. Srst mu vytváří na tvářích jakési licousy a na hlavě někdy také nízký hřeben.
Po rhesusovi jsou to nejčastěji v laboratořích chované opice. Indonéská vláda však naštěstí jejich vývoz v poslední době značně omezila, protože v mnoha místech svého někdejšího výskytu byly téměř vyhubeny.