Nákladní vagon Gbps

Nákladní vagon Gbps
Sdílej
 
Nákladní vagon Gbps patří společně s motorovou lokomotivou T 211.0 a nákladním vagonem Es do řady Železnice HO.

Nákladní vagon řady Gbgs je určen na přepravu zboží na paletách, kusového zboží a volně ložených obilovin, které musí být chráněny před povětrnostními vlivy. Vůz byl v průběhu let modernizován a na kolejích jezdí už 40 let.

TECHNICKÁ DATA

Hmotnost: 15 500 kg
Délka: 14,02 m
Ložná hmotnost (hmotnost nákladu): až 25 000 kg
Ložná plocha: 33 m2

Luboslav Šléška

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Ohybové čáry ukončené trojúhelníčkem narýhujte z lícové strany, ohybové čáry ukončené kolečkem narýhujte z rubu.

2. Z kulatých párátek průměru 2 mm připravte osy dvojkolí 12 (2 kusy), osy nárazníků 16 (4 kusy), rozměry a zbarvení najdete v kresbě vystřihovánky.

3. Z drátu průměru 0,5 mm si můžete vyrobit hák 17, rozměry a tvarování jsou opět v kresbě, číslo podloženo modrou barvou.

4. Na rub dílu 3 přeneste úsečky A-A, na rub dílu 1 přeneste úsečky B-B a C-C.

5. Kancelářským papírem podlepte díly 3 a 5. Čtvrtkou podlepte díly 6 a 9.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Zpracujte skříň vozu, díl 1, střechu skříně vytvarujte do oblouku. Do dílu 1 vlepte čelní stěny 2. Dolní hrana dílu 2 musí být v úrovni úseček B-B a C-C. Celek položte na bok, lehce zatižte a nechte proschnout.

2. Vytvarujte díl 3 a z rubu na úsečku A-A nalepte výztuhu 6. Vytvarujte a slepte držáky dvojkolí 5 a nalepte je na vyznačená místa na dílu 3. Zpracujte čelníky 4 a nalepte je na díl 3. Bočnice dílu 3 přilepte k čelníkům.

3. Nyní nasaďte skříň vozu na rám, čela rámu a skříně musí přesně lícovat. Nejdříve přilepte chlopeň jednoho čela skříně z rubu na díl 3. Skříň správně vyrovnejte a přilepte druhou chlopeň čela skříně. Lehce odchlípněte bočnici skříně od bočnice rámu, potřete je lepidlem a bočnici k rámu přilepte. Lepenou stranu položte na stůl, pečlivě dorovnejte hrany a spoj vyhlaďte. Nyní stejným způsobem přilepte druhou bočnici skříně. Celek položte na bok, po celé délce lehce zatižte a nechte do druhého dne proschnout.

4. Z dílů 7, 8, 9, 10 a 11 sestavte kola. Díl 10 namotejte bez lepení na špejli, vložte do slepeného dílu 11, volným koncem díl 10 přilepte zevnitř k dílu 11, díl 10 rozviňte po obvodu dílu 11 a zafixujte lepidlem. Takto vytvořený běhoun kola uzavřete dílem 8 a celek nalepte na slepené díly 7 a 9. Hotová kola nasuňte na osy dvojkolí 12 a vycentrujte. Rozchod kol je 16,5 mm. Kola přilepte. Hotová dvojkolí nasuňte zevnitř do otvorů v pojezdu a z venku zafixujte zákolníky 13.

5. Nárazníky sestavte z dílů 14, 15, 16 a vlepte je do otvorů v čelnících. Na čelníky nalepte sestavený hák z dílů 17, nebo můžete použít hák z drátu, tj. díl 17 podložený modrou barvou, který vlepíte gelovým sekundovým lepidlem do vyvrtaného otvoru v čelníku. Hotový model přestříkněte lakem na vlasy, odpuzuje prach a zvýrazní barvy modelu.

Klíčová slova:
zeleznice, model, vagon, 3dčko