Středověký hrad

Sdílej
 
„Buongiorno cara mia principessa bella bellissima - dobrý den, má milá princezno, krásná, překrásná,“ toužebně volá do otevřeného okna nápadník. Ani středověká romantika neušla pozornosti autorů papírových modelů, a tak vám můžeme představit další neobyčejnou vystřihovánku.

O vystřihovánce
Dnešní ukázku z archivu historických vystřihovánek nazýváme stoletou novinkou jen s nadsázkou, neboť model středověkého hradu z italského vydavatelství Marca Stella pochází ze 40. až 50. let 20. století. Zařazením této vystřihovánky mezi stoleté novinky jsme se dopustili ještě jedné chyby, a tou je nedodržení měřítka původního archu s modelem. Originální tisk má rozměry 35 x 49,5 cm. Díky zmenšení si jej můžete snáze zařadit mezi ostatní vystřihovánky ze série stoletých novinek.



HISTORICKÉ VYSTŘIHOVÁNKY V ABC

Lesovna 20/2004
Mešita s minaretem 22/2004
Most 3/2005
Hrad Papírštejn 7/2005
Plovárna 13/2005
Zámek 23/2005
Pevnost 24/2005
Městská brána 20/2006


Návod na slepení

Stavba hradu se skládá ze dvou obytných budov, věže s cimbuřím a přístavby. Fotografie slepeného modelu vám bude dostatečným návodem. Než začnete se stavbou, jako vždy doporučujeme důkladně si vystřihovánku prostudovat, narýhovat jednotlivé části a opatrně díly vystříhat, popřípadě vyřezat. Ještě než vlepíte do cimbuří čtvercový díl dlažby vrcholu věže, zabarvěte jej z rubu červenou barvou, nebo ho podlepte červeným papírem. U lepení budov postupujte velmi přesně, aby se vám stěny a střechy nezkroutily. Na sestavený hrad přilepte věže a komín. Zaretušujte bílé hrany ohybů a střihů, pokud jste to nedělali již v průběhu stavby. Umístěním hradu na pevnou podložku, například z pivního tácku, získáte prostor pro oživení okolí hradu figurkami.