Sanitní vůz

Sanitní vůz
Sdílej
 
Všem, kteří si oblíbili sérii historických vystřihovánek, po delší době přinášíme další ukázku modelu techniky.

S novým modelem se přeneseme do doby první světové války. Sanitku slepí i úplní začátečníci.


O VYSTŘIHOVÁNCE


Ve válečných dobách byly vděčným námětem pro vystřihovánky především nekonečné řady vystřihovacích vojáčků. My pro vás ale máme připravenu trojrozměrnou vystřihovánku. Jednoduchý model vojenského sanitního vozu je určen především začínajícím modelářům, stejně jako tomu bylo už v době vydání, na počátku první světové války v roce 1914. Je skutečně na místě říkat modelářům, protože jak jsme si ukázali na předchozích modelech staveb, bylo nezbytné pečlivě a čistě pracovat, aby se dosáhlo očekávaného výsledku. V malých náhledech představujeme i další sanitní vozy vydané v Německu (1916) - obr. č. 1, ve Velké Británii (1920 - pohlednice) - obr. č. 2 a ve Španělsku (1937) - obr. č. 3.


NÁVOD NA SLEPENÍ


Stavbu začněte podlepením kol šedým kartonem. Po obvodu kola dobarvěte. Kolo, které je umístěno uprostřed dílu podvozku, nejprve opatrně s mírným přesahem vyřízněte a teprve pak samostatně nalepte na karton. Na podlepení podvozku, nástavby a střechy vozu použijte kancelářský papír. Vnitřní stěnu kabiny obarvěte odpovídajícím odstínem modré a žluté. Sedačku, úzký díl vystřihovánky, si před vystřižením můžete z rubové strany obarvit, případně pro zpevnění podlepit barevným papírem. Světlomety z rubu obarvěte nažluto.

Slepte motor a nástavbu s předním dílem a se střechou. Do kabiny vlepte sedačku. Vystřihovánka neobsahuje díl volantu, ale i pro nezkušeného začátečníka není problém vystřihnout kolečko o průměru asi 1 cm a přilepit ho na kousek špejle nebo párátka. Celek po zaschnutí vlepte do otvoru, který prorazte v podvozku na pravé straně řidiče.

Z jednoduchého obrázku modelu na vystřihovánce jen těžko rozpoznáte, jak je řešeno uložení kol na podvozku. Doporučujeme uříznout na rozměr šířky podvozku s dvoumilimetrovým přesahem dvě špejle a nabarvit je načerno. Z každé strany pak ke špejli přilepte kola, potom celek uchyťte zakápnutím lepidla k hotovému vozu. Stavbu sanitky dokončete přilepením světlometů. Pro hezký vzhled modelu doporučujeme všechny hrany zaretušovat odpovídající barvou.



HISTORICKÉ VYSTŘIHOVÁNKY V ABC


Lesovna 20/2004
Mešita s minaretem 22/2004
Most 3/2005
Hrad Papírštejn 7/2005
Plovárna 13/2005
Zámek 23/2005
Pevnost 24/2005
Městská brána 20/2006
Středověký hrad 1/2007
Hájovna 5/2007
Malostranské mostecké věže 13/2007
Dvouplošník 23/2007

Autor

Příprava a slepení modelu Josef Kropáček