Letadlová loď

Letadlová loď
Sdílej
 
Letadlová loď je typ velké válečné lodi určené pro provoz bojových letadel a vrtulníků. Zajišťuje start i přistání letadel a slouží jako plovoucí letecká základna.

Letadlové lodi mají plochou palubu uspořádanou tak, aby mohla sloužit jako vzletová a přistávací dráha. Na současných letadlových lodích bývá část paluby vyosena a tato část slouží jako druhá dráha – tzv. úhlová paluba. Ke startu těžkých letadel slouží párou poháněné katapulty. Zastavení probíhá pomocí přistávacích háků na letadlech a systému brzdících lan. Letadla s kolmým přistáním a vrtulníky brzdící lana nepotřebují. Pro případ nouzového přistání bývá na palubě ještě záchytná bariéra, která má zastavit letoun v případě, že se nezachytí o brzdící lana. A to i za cenu poškození letounu. Někdy jsou na přídi umístěny větrolamy a detektory, na palubě může být velitelská věž. Věž může být spojená s komínem a většinou stojí na pravoboku. Některé současné letadlové lodě mají na přídi místo katapultu rampu, která pomáhá letadlům s krátkou vzletovou dráhou.

Zdroj: www.wikipedia.org

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Celou stranu 28 podlepte zeleným papírem ze sady barevných papírů. Vystřihovánku na této straně podlepte žlutou čtvrtkou. Připravte si špejli o délce 9 cm a jemnou elastickou gumičku.

2. Lomové čáry, jež budete nařezávat z líce tisku, jsou opatřeny mimo kresbu dílu černou šipkou, která směruje na lom. Čáry nařezávané z rubu tisku jsou značeny mimo kresbu bílou šipkou.

3. Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní - ploch označených čísly, kam mají být díly přilepeny.

4. Otvory pro špejli a gumičku jsou označeny červeným kolečkem s černým křížkem. Větší plochy pro prostřižení jsou označeny červeným křížkem na bílé ploše.

5. Párové díly označené stejným číslem jsou shodné a je možné je zaměnit.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vystřihněte díly 1 a 3. V místech černých značek si na okraji dílů narýsujte z rubu vodící čáry pro žebra 5.

2. Vytvořte otvory a pak slepte levou část trupu z dílů 1 a 2. Zalepte boční okraj paluby. Přidejte čtyři žebra 5 na vyznačené linky ve spodní části trupu.

3. Stejně slepte pravou stranu z dílů 3 a 4 a žeber 5.

4. Před slepením obou polovin nalepte zesílení otvoru 6. Připravte otvor v dílu 7. Řídící věž z dílů 7 a 8 přilepte na díl 3.

5. Na jednu polovinu lodi přilepte kormidlo 9 a výztuž přídě 10. Slepte obě poloviny dohromady.

6. Pokračujte slepením odpalovací části. Na špejli, díl 11, zalepte na jeden konec díl 12 a postupně provlečte do připravených otvorů levým bokem trupu, dílem 13, střední částí trupu, druhým dílem 13 a pravým bokem trupu. Konec špejle zalepte druhým dílem 12.

7. Umístěte na střed otvorů v palubě díly 13 a zalepte je na špejli 11 do stejné polohy napevno. Provlečte gumičku 14 otvory dílu 6 a trupem lodě a udělejte na koncích uzlíky. Délku prověšení zvolte podle síly gumičky, aby nedošlo k deformaci letadel.

8. Zbývá slepit čtyři letadla z dílů 15 a 16. Tmavé části dílů 16 na kratší straně lepte na díly 15 po směru letu letadla. Po zaschnutí vystřihněte zoubky pro zachycení letadel.

NÁVOD NA ODPALOVÁNÍ LETADEL

Nejprve pootočte špejlí tak, aby díly 13 nevyčnívaly přes palubu. Pak do předního zoubku na letadle zachyťte gumičku a zadním zoubkem letadlo umístěte na odpalovací špejli. Pootočením dílů 12 letadlo odstartujete. Pokud letadlo gumičku neutáhne, je třeba ji vyměnit za slabší.

KONSTRUKCE Ivo Zajíček
SLEPENÍ Ivo Zajíček
Letadlová loď
ROZMĚRY V CM D 22 V 4 Š 8

Návodná kresba Letadlová loď •  iABC.cz

Klíčová slova:
3D model, letadlová loď