F 1 World Grand Prix

Sdílej
 
Co se hraje Máte při sledování závodů F 1 zavřené oči, protože je vnímáte jen podle zvuku motorů, a v duchu si přitom projíždíte celou trať? Spíte v kombinéze svého oblíbeného jezdce? Pokud ano, tak je tato hra přesně pro vás. A pokud ne, tak nezoufejte, je i pro vás.

F 1 World Grand PrixF 1 World Grand Prix vás uvítá stylovým a dynamickým intrem, které, ač je celé renderované (vykreslené počítačem), vypadá absolutně realisticky. Z intra jste vrženi do menu, v němž na vás kromě klasických nastavení hráče, grafiky a ovládání čeká obrovská spousta informací o každém ze 16 závodních okruhů, o všech stájích, jejich jezdcích, monopostech a vlastní stránku mají dokonce i motory. Jediné, co lze hře v tomto ohledu vytknout, jsou statistiky, které jsou ze sezony 1999, takže například Irvine stále jezdí na ferrari. V menu si také můžete nastavit mnoho drobností měnících realističnost hry (především různé pomocníky při řízení - automatické brzdění, vyznačenou ideální stopu apod.). Při volbě okruhu se hodí možnost proletět se nad tratí v helikoptéře a prohlédnout si důležité úseky dráhy. Před vlastním závodem je dobré se také podívat do garáže. Tady se můžete trochu "povrtat" v nastavení svého monopostu. Možných úprav vozu není zbytečně mnoho, což je pro přehlednost a přístupnost hry nepochybně pozitivem.

Pěkná jízda

A teď už může začít samotný závod. Když kliknete na startovací tlačítko "GO" (a hra se načte), první věc, která vás udeří do očí, je grafika. Povedenému prostředí, dokonalým modelům formulí i skvělým efektům není co vytknout. Zvuky jsou kvalitní, ale nelze o nich říci, že jsou výjimečné. Odvažuji se ale tvrdit, že F 1 World Grand Prix svým provedením strčí do kapsy všechny ostatní simulátory F 1, které jsou dnes na trhu. A přitom na Celeronu 366 chodí v rozlišení 800x600 plynule a s maximálními detaily.

Závod

Nejprve bych doporučoval si hru "osahat" v módu arcade se zapnutými pomocníky řízení. Fyzikální model aut je slušný a ovládání vám za chvíli přejde do krve. Postupně můžete pomocníky vypínat a zvyšovat tak obtížnost. Ale dříve než se pustíte do šampionátu v realistickém módu simulation, budete muset znát všechny tratě poslepu, a to včetně nájezdových rychlostí do zatáček, spotřeby paliva atd. Na každý okruh je třeba si připravit odlišnou strategii jízdy i zastávek v boxech a při závodě ji pak bezchybně provést, přičemž nejlepší na tom je, že vás to bude bavit. F 1 World Grand Prix F 1 World Grand Prix