Ozdoba nejen vánoční

Sdílej
 

Máte-li trpělivost při lepení modelů, vyrobte si ozdobu, která vás potěší i po Vánocích.

Co skrývá naše těleso?

Ozdoba nejen vánočníTěleso, jehož vystřihovánku dnes otiskujeme, v sobě skrývá dva pravidelné mnohostěny - dvanáctistěn (jeho stěny jsou pravidelné pětiúhelníky) a dvacetistěn (ten má stěny z rovnostranných trojúhelníků). Oba mnohostěny jsou prorostlé tak, že jejich hrany se protínají ve středech. Ozdoba nejen vánočníCelý povrch vzniklého mnohostěnu bychom mohli rozvinout do roviny a vytvořit síť z jednoho kusu. Sestavení modelu by však bylo náročné na přesnost a některé spoje by se časem rozevíraly či odlepovaly. Proto raději postupujte podle našeho návodu. Pokud si chcete vyrobit ozdob více, vystřihovánku okopírujte. Méně zruční modeláři si mohou kopii zvětšit.

Návod na sestavení modelu

Vystřihněte model dvanáctistěnu po obvodu (prostředkem čáry). Vystřihněte oba kruhy - otvory jsou určené k tomu, aby bylo možné dobře přilepit všechny záložky i poslední stěnu. Narýhujte hrany i záložky dvanáctistěnu a slepte jej. Dále vystřihněte dvanáct shodných prvků. Narýhujte všechny hrany - silně vyznačené přitom ohněte rub na rub, tenké rozhraní obou barev ohněte líc na líc. Prvky sestavte. Lepidlem potřete stěny dvanáctistěnu poblíž hran a postupně na ně přilepujte jednotlivé prvky. Nezapomeňte na protažení bavlnky s uzlíkem libovolným vrcholem, aby bylo možné ozdobu pověsit.

Varianta dokončení

Ozdoba nejen  vánočníOkopírovaný model sestavte stejným způsobem. Na závěr jej postříkejte autolakem ve spreji a ještě třpytivým duhovým lakem na vlasy. Na zavěšení modelu můžete použít i drátěné závěsné očko z rozbité vánoční ozdoby, jako jsme to udělali my. Hezké Vánoce!