Drak v každé domácnosti!

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO

Při manipulaci s leguánem dbejte, aby vás nepoškrábal silnými drápyJako skuteční pohádkoví draci vypadají někteří ještěři z početné čeledi leguánů. Jedním z nejznámějších a také nejrozšířenějších je leguán zelený (Iguana iguana), který dal jméno celé čeledi. Obývá rozsáhlý areál tropických pralesů Jižní a Střední Ameriky a dospělý samec s nápadným zubatým hřebenem na hřbetě a mohutným lalokem volné kůže pod hrdlem opravdu zmíněného draka připomíná. Samičky jsou mnohem skromnější a obě jmenované ozdoby jim chybějí. Jméno zelený přesně vystihuje zbarvení tohoto ještěra, jde totiž o stromový druh, který se díky zbarvení dokonale skryje v hustých korunách tropických stromů. Nejde však o nějaké drobné stromové zvířátko, velcí samci zelených leguánů mohou být až dva metry dlouzí. Při své délce však nepůsobí nijak mohutně - jsou štíhlí a značná část délky jejich těla připadá na ocas.

Proč leguána?

Zelení leguáni patří mezi vděčné a nenáročné obyvatele terárií. Jsou to klidná, mírumilovná zvířata, která si snadno zvykají na svého ošetřovatele a rychle se ochočí. Už dlouho se daří tyto ještěry množit v zajetí - ať v chovech našich teraristů, nebo na farmách v jejich domovině. Mladí zelení leguáni jsou proto jedněmi z nejdostupnějších terarijních zvířat na našem trhu.

Chovné zařízení

Dospělý samec leguána s nápadným lalokem pod hrdlemDospělý leguán vyžaduje poměrně velké terárium. Než se vůbec rozhodnete pro nákup mláděte, zvažte, zda mu takový prostor budete moci dopřát. Terárium pro dospělé zvíře musí být nejméně 2 - 2,5 m dlouhé, alespoň 1 m hluboké a 2 - 2,5 m vysoké. Zpočátku však vystačíte s teráriem menším, malé mládě by se v příliš velkém prostoru špatně orientovalo a mohlo by hladovět. Také by se obtížněji kontroloval jeho zdravotní stav a zůstávalo by dlouho plaché. Vnitřní zařízení terária by mělo být co nejjednodušší. Třebaže se jedná o pralesní zvíře, nesnažte se napodobovat prales množstvím zelených rostlin, těžký ještěr je dříve či později zničí. V teráriu by neměla chybět pevně zabudovaná silnější členěná větev či menší rozvětvený suchý kmínek, který umožní zvířeti šplhání, a větší miska nebo do dna zabudovaná nádrž na vodu. Opět co nejjednodušší, aby šla snadno vypustit a vyčistit. Vyhřívání terária zajistí zavěšená žárovka, podle velikosti nádrže asi 25 - 60 W, umístěná tak, aby se pod ní leguán mohl vyhřívat, ale aby na ni nedosáhl a nemohl se o ni popálit. Vhodné je i spodní vyhřívání topným kamenem, na němž zvíře s oblibou odpočívá. Samostatnou kapitolou je krmení leguánů, ale o tom si povíme příště.

POZOR!

Teplota v teráriu by neměla klesat pod 28 oC, pod žárovkou by měla být ještě mnohem vyšší.