Živá planeta Země

Sdílej
 
Znáte svůj svět? Ahoj kluci a holky! Vítáme vás u druhého pokračování naší soutěže o Zemi, kterou pořádá Agentura Koniklec. Nejprve přinášíme odpovědi na otázky z čísla 1.

1.

Země je staráZemě je stará 4,6 miliard let a na svém počátku to byl shluk žhavých plynů, který postupně chladl a měnil se v pevnou hmotu.

2.

Zvířata přečkávají zimu zejména v noráchZvířata přečkávají zimu zejména v norách (hraboši, myšovití) v jeskyních a na půdách (netopýři), pod kůrou a v zemi (hmyz), zachumláni v listí (ježek) a obecně v místech kde jsou chráněni před nepřízní počasí.

3.

Odpad ve vaší domácnosti lze rozdělitOdpad ve vaší domácnosti lze rozdělit až do jedenácti skupin, ale nám postačí základních skupin šest: papír/lepenka, plasty (+PET lahve), sklo, železo, nebezpečný odpad (akumulátory, baterie, chemikálie, léky, mazací tuky, nátěrové hmoty, rtuťové teploměry, výbojky a zářivky, zaolejované hadry apod.), bioodpad (je jakýkoli odpad biologického původu od ohryzků přes slupky od brambor až po listí) a dále na hliník, tetrapaky a spalitelný a nespalitelný zbytek.

Otázky na únor

1. Jak vypadá řez Zemí, popište stručně jednotlivé vrstvy. 2. Kde byli přes zimu naši motýli? 3. Které suroviny používané při stavební činnosti těží člověk ze země? Své odpovědi posílejte na adresu ABC nejpozději do 21. 2. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Země". Vítězové tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k tématu budou uvedeny ve středu 7. 3. v pořadu Českého rozhlasu 2 Rádio na polštář. Na internetových stránkach www.koniklec.cz najdete výsledky soutěže a řadu dalších zajímavostí již od 1. 3. 2001.

Autor

Foto archiv a repro z knihy Velká encyklopedie Země nakladatelství Fragment