Cyklisté, chraňte si hlavu!

Sdílej
 
NOVĚ NA SILNICÍCH

NOVĚ NA SILNICÍCHAsi už víte, že od začátku roku 2001 se u nás mění některá pravidla silničního provozu, a to i ta, která se týkají cyklistů. Mají tak napomáhat bezpečnější jízdě a chránit vaše zdraví. Snad nejdůležitější pravidlo dané novým zákonem je povinnost cyklisty do patnácti let mít při jízdě na kole na hlavě řádně upevněnou přílbu. Znamená to, že bez přílby se letos na jaře na cestu vydat nesmíte. Vůbec nezáleží na tom, zda pojedete po silnici, lesní cestě nebo po louce.

Přílba i na tříkolku

Na kole tedy už jen s přílbou. Povinnost nosit přílbu mají ale i ti, kteří jezdí na velkých koloběžkách s brzdami a na tříkolkách. Přílba se tak stane samozřejmým, a pro jízdu v provozu velice důležitým vybavením. Musejí ji nosit i malé děti na dětských jízdních kolech, které se prohánějí v parku nebo na hřišti. V poslední době se roztrhl pytel s jezdci na malých skládacích koloběžkách. Jezdí na nich děti i dospělí. Tyto koloběžky jsou samozřejmě určeny především pro pomalou jízdu po chodníku. Jezdci na nich musí jet velmi opatrně a nesmějí ohrozit chodce. Že se na chodníku v tomto případě jezdí vpravo, snad ani není třeba připomínat. Tito koloběžkáři jsou výjimkou - přílbu nosit nemusí.

POZOR NA ZRANĚNÍ

Nejčastější příčinou těžkých zranění nebo dokonce i smrti cyklistů je pád na hlavu a její poranění. Nezáleží na tom, zda cyklista do někoho nebo do něčeho narazí, nebo zda spadne z kola proto, že vjede do dolíku anebo prostě neudrží rovnováhu při jízdě v terénu. Na našich silnicích mladí cyklisté (do 15 let) zavinili v loňském roce skoro 800 nehod. Dva cyklisté při těchto nehodách zranění podlehli, 76 cyklistů se zranilo těžce a 586 lehce.

Autor

Připravil BESIP ve spolupráci s Delta racing teamem a ÚAMK