Bubliny jako míčky

Sdílej
 

Potřebujete

Bubliny jako míčkyVlněný kus oděvu (svetr nebo šálu), roztok na mýdlové bubliny, brčko, pálku na stolní tenis (lze použít také malé prkénko nebo knihu).

Vysvětlení

Bubliny jako míčkyPovrch mýdlové bubliny, který se skládá z vody a mýdla, je dostatečně pružný, aby se dotkl vlněných vláken a nenarušil se. Pokud děláte tento pokus za chladného zimního dne, můžete pálku s mýdlovou bublinou vynést ven - bublina zmrzne a bude vypadat jako krystal.

Pokus

Oviňte vlněnou součást oděvu kolem tenisové pálky. Udělejte mýdlovou bublinu tak, aby dopadla na pálku. Opatrně pinkejte pálkou, aby se bublina odrážela. Mýdlová bublina přistane na pálce a odrazí se, aniž by změnila tvar či praskla.

Vlastnosti mýdlových bublin

Vlastnosti mýdlových bublinPovrch mýdlových bublin se chová co nejekonomičtěji. Není-li ničím ovlivněn, vytváří tvar s co nejmenším povrchem v poměru k objemu vzduchu uvnitř - to znamená kouli. Samostatné mýdlové bubliny jiných tvarů neexistují, ale s pomocí drátěné kostry lze vytvořit bubliny zvláštních tvarů - když je mýdlový roztok odolný, blána z něj je na vložené kostře napnuta tak, aby její plocha byla minimální - získáte tak např. krychli nebo pyramidu se stěnami z mýdla.

Autor

Blanka Hornová Václav Vaněček