Gameboy Advance

Sdílej
 
NOVINKA Je až neuvěřitelné, jak dlouho se při pekelně rychlém vývoji počítačové zábavy udržel bez nějakých převratných změn starý dobrý gameboy. Ono se na druhou stranu není čemu divit, gameboy nemá žádnou konkurenci a Nintendo nic nenutí s jeho vývojem spěchat. O nástupci Gameboye Color - novém Gameboy Advance - jsme vás informovali už letos v únoru (ABC č. 3). Nyní je tato kouzelná skříňka v prodeji i u nás a my jsme se na ni podívali více zblízka.

Nadupaný stroječek

Gameboy AdvanceCo se tedy změnilo? Dá se říci, že téměř všechno. Celá konzole se otočila o 90 stupňů a drží se naležato jako gamepad. Velký (opět nepodsvícený) displej o rozměrech 40,8 mm x 61,2 mm je uprostřed, směrový kříž spolu s tlačítky start a select jsou nalevo, tlačítka A a B napravo a přibyly ještě dva knoflíky L a R, umístěné v horních rozích (kdo má větší ruku, bude si muset na jejich ovládání zvykat). Advance se drží o poznání lépe než starší modely a na větším displeji (schopném zobrazit až 32 000 barev v rozlišení 240 x 160 pixelů) se při hraní snáze orientujete. Nový procesor spolu s již zmíněným displejem dokáže rozpohybovat i velice jemné detaily. Vidíte, jak se jezdci vyklánějí ze svých vozítek, křidélka na raketách se pohybují a podobně. Zlepšilo se také ozvučení. Zvuk sice není o mnoho kvalitnější než u starších gameboyů (je přehráván stále jedním malým reproduktorem nebo si jej můžete pustit do sluchátek), ale advance dokáže vykouzlit o něco lepší vrčení motorů i doprovodnou hudbu. Rozšířeny byly také možnosti multiplayeru - pomocí speciálního kabelu lze spojit až čtyři nové gameboye dohromady.

Pěkné, ale drahé

Advance je zpětně kompatibilní s hrami pro staré gameboye. Při jejich hraní však nevyužijete celou obrazovku, ale jen část, přibližně stejně velkou, jako byl displej starších gameboyů. Samotné cartridge s hrami pro advance jsou menší než jejich starší sestry, které také z advance trošku trčí ven. Nový gameboy je povedená konzolka, její jedinou slabinou je cena. Stojí totiž téměř šest tisíc a i hry pro ni jsou dražší (i když jejich vývoj a výroba nemohou být o moc nákladnější než u starších gameboyů). Konečně zde ale máme kapesní konzoli schopnou nabídnout hry srovnatelné s tituly pro větší herní systémy.

F-Zero

F-ZeroF-ZeroVznášedla se řítí po okruhu zavěšeném vysoko v prostoru, každé zaváhání může být osudné, každé vyjetí z dráhy stojí cenný čas i energii. Takto probíhají závody v F-Zero - jedné z prvních her pro Gameboy Advance. Váš cíl je jediný - vyhrát - nic víc, nic míň. Závodí se se vznášedly poháněnými raketovými motory. V depu jich stojí několik a jejich vlastnosti se samozřejmě liší - stačí si vybrat. V režimu pro jednoho hráče ale máte k dispozici jen dva závodní módy - buď trénink s jedním soupeřem, nebo šampionát, v němž platí tvrdá pravidla. V každém kole se totiž musíte umístit do daného místa - jinak vypadáváte a opakovat jízdu můžete maximálně pětkrát v celém šampionátu. Grafika hry využívá možnosti Gameboye Advance, ovšem v žádném případě ne na doraz. Vznášedla sice vypadají moc hezky, ale okolí tratě je velice chudé a množství barev nevypadá, že by dosahovalo horních hranic možností konzole. Přesto se jedná o zábavnou hru, která vám dá zabrat.