Korely - milí společníci

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO Korela chocholatá (Nymphicus hollandicus) je nevelký papoušek pocházející z Austrálie. V domácnostech se nejčastěji chovají ochočení jednotliví ptáci nebo dvojice jako milí a zábavní společníci. Korely jsou totiž velmi komunikativní a náladu dokážou vyjádřit nejen svým chováním, ale i vztyčováním a sklápěním chocholky. Neničí zařízení bytu, neprojevují se nadměrně hlasitě, a ještě se dokážou naučit pár slov nebo krátkou melodii.

Výběr barev

Portrét korely IutinoKromě klasických šedě zbarvených korel se žlutou chocholkou jsou dnes už zcela běžně chovány korely bílé, strakaté, perlové atd.

Chovné zařízení

V bytě potřebují minimálně metrovou klec, menší může být pouze v případě, že jsou z ní ptáci každodenně vypouštěni, aby se prolétli. Vhodnější však je zahradní voliéra o délce kolem tří metrů (2 - 3 m), ve které mají dostatek volného prostoru k letu. Hnízdní budky s vletovým otvorem o průměru osm až devět centimetrů mají mít rozměry 25 x 25 x 40 cm.

Krmení

Základem je běžná směs pro papoušky, která obsahuje semínka slunečnice, pšenice, lesknice, loupaný i neloupaný oves, proso, nezralé klásky obilí i trav, dále zelené krmení, jako jsou listy pampelišky, ptačinec, ovoce a zelenina, případně i bobuloviny podle individuální chuti jednotlivých ptáků. K okusování jim předkládáme větvičky ovocných i jehličnatých stromů a v době hnízdění nezapomeneme na klíčené zrní, vaječnou míchanici nebo namočené bílé pečivo.

Rozmnožování

Korela straka; Korela přírodníU korel rozpoznáme velmi snadno samečka od samičky - samečkové mají jasně žluté lícní skvrny, zatímco na žlutošedých lících samiček jsou tyto skvrny neznatelné. Korely můžeme držet po párech, a to i společně s dalšími mírumilovnými ptáky. Nejčastěji se chovají s andulkami, neboť mají podobné nároky. Samička klade do budky čtyři až sedm vajíček a sedí na nich 21 dní.

Pozor!

Chcete-li korely chovat ve venkovní voliéře, nezapomeňte ptákům zajistit zastíněné místo. Také dbejte, aby klec nestála v trvalém průvanu.