Nově na silnicích

Sdílej
 
Dálnice TIPY, RADY, NÁMĚTY V pravidlech silničního provozu, týkajících se dálnic a silnic pro motorová vozidla, se toho po novém roce moc nezměnilo. Přesto je dobré si tato pravidla připomenout, alespoň co se týče cyklistů a chodců.

Nově na silnicích Nově na silnicích Obě tyto komunikace slouží k co nejrychlejší automobilové dopravě. Je tedy jasné, že vše, co by mohlo rychlý provoz brzdit, na tyto komunikace nesmí. Na dálnici a silnici pro motorová vozidla nesmějí vozidla, jejichž nejvyšší povolená rychlost je nižší než 80 km/h. Z toho vyplývá, že po těchto komunikacích nemohou jezdit ani cyklisté a mopedisté. To platí samozřejmě jak pro jízdu v jízdních pruzích, tak i pro jízdu v odstavném pásu, odděleném plnou čarou. Pochopitelně zde není možno jízdní kolo či moped ani vést.

Chodci na dálnici?

BESIPA jak je to s chodci na těchto komunikacích? Chodci nesmějí na dálnici ani vstupovat. Přesto je na výjezdech z měst na dálnicích k vidění nespočet stopařů, vybavených cedulkami se jmény cílových měst. Stopaři jsou samozřejmě chodci a jejich nezodpovědné počínání je velice nebezpečné. Řidič v těchto místech stejně zastavit nesmí, a když to přes zákaz udělá, vystavuje nebezpečí nejen sebe, ale i ostatní projíždějící řidiče

Autor

Připravil BESIP ve spolupráci s Delta racing teamem a ÚAMK