Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Zpětná zrcátka v automobilech dnes nemusí sloužit řidiči pouze k pohledu za vozidlo. V horním zrcátku na našem obrázku je zabudován digitální venkovní teploměr a kompas, v dolním jsou dvě kamery - jedna snímá pohyb nezbedných dětí na zadním sedadle, druhá pomůže nezkušeným řidičům zabránit škodám při couvání.

Chytrá zrcátka

Foto
Zpětná zrcátka v automobilech dnes nemusí sloužit řidiči pouze k pohledu za vozidlo. V horním zrcátku na našem obrázku je zabudován digitální venkovní teploměr a kompas, v dolním jsou dvě kamery - jedna snímá pohyb nezbedných dětí na zadním sedadle, druhá pomůže nezkušeným řidičům zabránit škodám při couvání.
-JJ

Foto
ELEKTRONIKA V PÁŘE

Pára elektronice zrovna nesvědčí, ale té na obrázku ano. Jedná se totiž o model parní lokomotivy, která má v tendru zabudovaný reproduktor s mikroprocesory. Ty reagují na intenzitu elektrického proudu přicházejícího do elektromotoru pohánějícího modelovou lokomotivu. Model vydává zvuk rozjíždějící se parní lokomotivy nebo stroje jedoucího vyššími rychlostmi. Podle toho, jakou rychlostí se vlak pohybuje na modelovém kolejišti. A protože lze do mikroprocesorů vložit i jiné programy, mohou být ozvučeny i modely moderních lokomotiv. U stroje na druhém obrázku se jedná o zvuk naftového motoru.
- VŠ

POD OCHRANOU TRNŮ

Úhledný ptáček na obrázku patří do skupiny tyranů ( Tyrannidae ), jejichž domovem je celá Amerika. Až 22 cm velký tyran bentevi ( Pitangus sulphuratus ), který je rozšířen od Texasu po střední Argentinu, si staví kulovitá, před nepřáteli nezvykle dobře chráněná hnízda. Buduje je totiž výhradně ve větvích akácie Acacia cornigera , jejíž větve i kmen jsou posety dlouhými silnými trny. Ale to není všechno - trny jsou duté a jejich vnitřní prostor slouží jako domov velmi agresivním mravencům rodu Pseudomyrmes . Trny společně s mravenci bezpečně odradí všechny ostatní živočichy. Tyrani za to neškodí stromům a svou potravu - drobné obratlovce a hmyz - hledají mimo domovskou akácii, "vlastní" mravence neloví.
-hau

Foto
DŮL JAKO SKANZEN

Na severním okraji Slavkovského lesa leží městečko Krásno. Neměl by si ho nechat ujít žádný milovník staré techniky: na místě bývalého dolu je zde totiž vybudováno hornické muzeum, jehož nejcennějším exponátem je více než sto let starý parní důlní stroj, dokonale zachovalý a - funkční. Byť ne v provozu. Začínající geologové se v muzeu seznámí s bohatstvím nerostů a rud, které se v oblasti vyskytují, a ti nejodvážnější mohou vystoupit až na horní plošinu těžní věže, která je součástí hornického skanzenu.
-zde

Foto
KÁNOE + KÁNOE = KATAMARAN

Turisté si na Baťově kanálu na jižní Moravě mohou půjčit unikátní katamaran, který vznikl spojením dvou stejných kánoí. Lodě jsou spojeny kovovými příčkami a dvěma společnými příčnými "palubami". Vzniklo tak stabilní a pohodlné plavidlo, vhodné pro klidné vody. Je dokonce možné vybavit je jednoduchým stěžněm s plachtou nebo lehkým přívěsným motorkem, ať už benzinovým, nebo s elektrickým pohonem z akumulátoru.
-koč

Foto
JEDEN ZA VŠECHNY...

...všichni za jednoho. Heslem tří mušketýrů se řídí ivázy na obrázku. Jen stojí-li vedle sebe, vynikne jejich glazura v podobě krásného listu. Ale tři mušketýři byli vlastně čtyři. Kdo je tím čtvrtým pro trojici váz? Odpověď není těžká. Vždyť co by si váza počala bez květiny?
-eva

Foto
BOJOVNÍK S OHNĚM

Každý lesní požár znamená pro faunu a flóru obrovskou katastrofu. Na mnohá místa požáru se navíc hasiči nemohou dostat přes napadané stromy a ne vždy je k dispozici potřebná helikoptéra. Pro usnadnění likvidace nezkrotného živlu byl zkonstruován nový hasičský terénní vůz. Ten má nádrž na 16,5 tisíce litrů vody, ocelový nárazník na odtlačování spálených stromů a teleskopickou mechanickou ruku na přemisťování překážejících kmenů.
-JJ

Foto
ULETĚLA ZVUKU

Stíhačka F/A-18 Hornet byla vyfotografována přesně v okamžiku, kdy dosáhla rychlosti zvuku (asi 1200 km za hodinu). Překonání zvukové bariéry je doprovázeno mohutným zahřměním, po kterém letadlo letí jakoby bezhlučně, protože se zvuk motoru k našim uším donese až se zpožděním. Jev je viditelný díky vodním parám, které se náhle ochladily a přímo za letounem se srazily do vejčitého oblaku.
-von

Foto
PŘEZIPOVÁNO

Také se vám stává, že nemůžete v tašce nebo v penálu najít to, co právě potřebujete? Zákon schválnosti říká, že se vámi hledaný předmět skrývá vždy v tom nejhůře dostupném koutě. Zatímco po něm marně šmátráte, do ruky vám samy skáčou věci, které nejen že nehledáte, ale ani jste je nikdy předtím neviděli a pochybujete, že vám vůbec patří. Právě pro tyto případy je určeno pouzdro sešité ze samých zipů. Můžete ho otevřít kdekoli, takže žádný "nejhůře dostupný kout" vlastně nemá.
-eva