Ztřeštěný závod minikár

Sdílej
 
Šílené, ztřeštěné, bláznivé, odvážné, zajímavé, a hlavně velmi zábavné. Takové byly letošní Red Bull káry. Pro ty, kteří nemohli být přímo na místě, přinášíme obrazovou reportáž.

Šílené, ztřeštěné, bláznivé, odvážné, zajímavé, a hlavně velmi zábavné. Takové byly letošní Red Bull káry. Pro ty, kteří nemohli být přímo na místě, přinášíme obrazovou reportáž.
Víte, co je minikára? Určitě ano. A jak by také ne. Bezmotorové vozítko, na němž se jezdí z kopce, si zkusil postavit snad každý kluk. Také náš časopis je s tímto strojem poměrně pevně spjat, protože v minulosti vyšel v ábíčku nejeden návod na jeho stavbu. Minikáry jsou dokonce oficiálním sportem určeným především dětem, které později většinou přesedají do motorových závodních vozidel. Nemálo závodníků však tomuto svéráznému sportu zůstává věrno i v dospělosti. Ovšem nemusíte být zrovna vrcholoví sportovci, abyste se v minikárách zapsali do dějin. Stačí se přihlásit do originálního závodu Red Bull káry, v němž soutěží pouze amatérské týmy. Vybojovaná sláva v tomto závodě není jenom polní tráva. Tři vítězné týmy se letos totiž rozdělily o 150 000 Kč. A za takovou cenu se už nějaké to úsilí vyplatí.

KÁRY A LETADLA

V závodu Red Bull káry nezáleží jenom na rychlosti, jakou projedete od startu k cíli. Neméně důležitým, ba dokonce důležitějším prvkem závodu je originalita závodního vozu, jeho estetické provedení a show, kterou závodní tým divákům předvede. Letos se jel již druhý ročník závodu. První Red Bull káry proběhly počátkem září 2001, tehdy se však pořadatelé nešťastně trefili do deštivého počasí. Loni se závod nejel, místo něj si obyvatelé Prahy mohli užít Red Bull letecký den, postavený na stejně ztřeštěné koncepci.

DRUHÝ ROČNÍK

Letošní ročník Red Bull kár se uskutečnil za krásného slunečného dne 22. června na svahu pražského Petřína a měl ohromný úspěch. Samotnému závodu předcházely exhibiční jízdy profesionálních jezdců minikár. Poté se na start půl kilometru dlouhé trati postavilo 58 závodních týmů. Někteří na svých strojích pracovali již od skončení minulého ročníku, pilovali závodní styl, zkoušeli choreografii svých vystoupení. A bylo opravdu na co koukat. První místo získal tým, který postavil káru zvanou Watercar, což byla v podstatě vana s funkční sprchou na kolech. Druhé místo patřilo týmu Poslední cesta, který na kola dostal hezky upravený hrobeček se závodníkem-nebožtíkem, a na třetím místě skončili kuchaři, kteří jezdí - jak jinak - v kuchyňském sporáku.

TROCHU Z PRAVIDEL
Red Bull kár se mohou zúčastnit závodníci starší 14 let. Všichni jedou na svoji zodpovědnost. Káru může řídit pouze jedna osoba, v týmu mohou být však až čtyři. Závodník musí použít přílbu a musí být způsobilý jízdy. Stroj se smí pohybovat jen svou tíhou. Může být maximálně 3 m dlouhý, 1,5 m široký a 2,5 m vysoký. Maximální váha je 100 kg bez řidiče. Přesnější podmínky soutěže najdete na www.redbullkary.cz.