Válka světů

Válka světů
Sdílej
 
Po sci-fi Minority Report se režisér Steven Spielberg znovu sešel s hercem Tomem Cruisem, aby spolu natočili filmovou adaptaci literární klasiky. Zatímco Minority Report byl filmovou verzí románu Philipa K. Dicka (je také autorem literárních předloh filmů Blade Runner a Total Recall), Válka světů vychází ze stejnojmenného románu H. G. Wellse.

ROMÁN

Válka světů byla vydána v roce 1898. V té době popisovala blízkou budoucnost, konkrétně rok 1901, kdy Zemi napadnou zlovolní Marťané. Nejsou to žádní roztomilí mimozemšťánkové, ale chladnokrevné vraždící bestie, které se po zemském povrchu promenádují v obrněných trojnožkách a rozsévají smrt. Veškerý lidský odpor je marný. Není divu, vždyť na počátku minulého století ještě nikdo netušil nic ani o zbraních první, nebo dokonce druhé světové války. Kniha proslula nejen jako napínavé vědeckofantastické čtivo, ale také jako osobitá kritika evropského kolonialismu na africkém, asijském a americkém území. Při pokořování oblastí obydlených jinými kulturami se kolonizátoři skutečně neohlíželi nalevo ani napravo a prokazovali svou nadřazenost používáním vyspělých technologií - podobně jako to činí mimozemšťané ve Wellsově románu.

ROZHLASOVÁ HRA

Rozhlasová adaptace Války světů byla vysílána v USA 30. října roku 1938. V halloweenském vysílání ji předčítal slavný herec a režisér Orson Welles (tvůrce snímku Občan Kane), a to s takovým zápalem, že se mu u posluchačů podařilo vyvolat masovou hysterii. Více než polovina padesátiminutové rozhlasové hry totiž napodobila skutečné rozhlasové vysílání natolik přesně, že jí velká část obyvatelstva uvěřila a rozpoutala přípravy na útok mimozemšťanů (mnozí obvolávali své rodiny, další zahltili telefonáty policii nebo vyběhli do ulic a šířili paniku od domu k domu). Někteří lidé neodolali a vypravili se dokonce na místo údajného přistání mimozemšťanů a ti nejstatečnější stříleli z pistolí na vodárenskou věž, kterou považovali za mimozemský bojový stroj. Jejich zběsilé jednání je možná pochopitelnější ve světle atmosféry blížící se druhé světové války - většina zpanikařených posluchačů se totiž domnívala, že na Ameriku nezaútočili Marťané, nýbrž Němci. A jen tak mimochodem - Válka světů byla vysílána roku 1944 v Chile s podobným ohlasem. Tenkrát byla ve městě Santiago dokonce zmobilizována armáda. Ještě o pár let později, v roce 1949, vypukla při rozhlasovém vysílání v ekvádorském městě Quito panika, která vyvrcholila podpálením rozhlasové stanice a redakce místních novin, při němž zahynulo dvacet lidí.

FILM

Původní román se odehrával v Londýně, ale rozhlasová hra přemístila hlavní mimozemský úder do New Jersey v USA. Ve stejném místě se začne odehrávat i nejnovější filmová adaptace, kterou natočil Steven Spielberg s Tomem Cruisem v hlavní roli. Není to první film, který na téma Války světů vznikl, a pokud budete dávat velký pozor, objevíte v malých roličkách dva postarší herce, kteří hráli ve filmové Válce světů z padesátých let. Režisér Spielberg umístil děj snímku do současnosti a zaměřil se na osud jedné rodiny, která se snaží přežít drtivý mimozemský útok. Vedle Toma Cruise ve snímku uvidíme i dětskou herečku Dakotu Fanningovou, kterou možná znáte ze snímku Muž v ohni a která jen tak mimochodem ve svých jedenácti letech vydělává dva miliony dolarů za film. Dobrodružství prchající rodinky však neznamená, že se ve filmu nedočkáme zvláštních efektů. Budou tam - a bude jich hodně. Spielberg slibuje, že okouzlí dnešního klipového diváka velmi dlouhými záběry, ale nedá mu šanci pochopit, jak byly natočeny. Tak se těšte, Marťani si koupili letenku na Zemi na 29. června 2005.

***

DEN NEZÁVISLOSTI

Ve filmu Rolanda Emmericha zaútočili na zeměkouli mimozemšťané v obrovských placatých discích. Na záchranu lidské civilizace vyrazilo pár nebojácných hrdinů a se suchými hláškami na rtech vetřelce rozmetalo jednou pro vždy na kusy.

MARS ÚTOČÍ!

Režisér Tim Burton natočil pestrobarevnou komedii podle vědecko-fantastických filmů z padesátých let. Vzhledem k tomu, že je u nás skoro nikdo neviděl, ocení tuto parodii hlavně znalci, mimozemšťané s obrovskými lebkami však potěší každého.

PŘEČTĚTE SI

H. G. Wells

(*21. září 1866, 13. srpna 1946) Stroj času (1895) Ostrov doktora Moreaua (1896) Neviditelný muž (1897) Válka světů (1898)

Původní anglická verze románu na adrese: http://www.fourmilab.ch/etexts/www/warworlds/warw.html