Fallout 3 - Země v troskách

Fallout 3 - Země v troskách
Sdílej
 
Totální, nepřekonaná a pro mnohé nepřekonatelná. Na třetí díl Falloutu jsme si museli počkat dlouhých deset let.


RPG Fallout před 11 lety nabídlo postapokalyptický svět plný radiace a mutantů, humoru a nadhledu, a především unikátní zábavy pro hráče na hrdiny. Byť jste klidně mohli být naprostý padouch. Fallout 2 následoval v roce 1998. Pak deset let nic. Původní autoři se rozprchli a licenci koupili Bethesda Softworks. Proč to zmiňujeme? Bethesda jsou totiž autoři populární ságy The Elder Scrolls a její čtvrtý díl Oblivion se stal základem i pro nový Fallout.

Prostě člověk


Fallout 3 stejně jako Oblivion freeroamingové RPG (v podstatě můžete jít, kam chcete, a dělat, co chcete) sledujete z pohledu první nebo třetí osoby. Odpadl výběr ras a povolání, jste prostě člověk, ale to neznamená, že tvorba postavy bude upozaděná. Nastavit a zlepšovat si můžete mnoho vlastností (síla, obratnost), schopností (hackování počítačů, otevírání zámků) a nechybějí perky, tak zásadní pro sérii. Některé jsou velmi praktické (zvýšení účinnosti konkrétního typu zbraně), jiné až snové - kupříkladu s Mysterious Angel máte šanci, že se v zapeklité situaci objeví strážný anděl a zachrání vás. To je jen jeden z mnoha odkazů na scénář prvních dvou dílů. Další je třeba Pipboy - vaše unikátní herní menu, kde najdete veškeré informace. Upozorňujeme však, že třetí díl tak stylový jako jeho předchůdci není. Noví vývojáři udrželi atmosféru, ale hratelnost vylepšuje spíše to, co jsme zažili v Oblivionu. Samozřejmě v jiném prostředí.

Dvakrát dvacet


Píše se rok 2277 a svět po atomové válce vypadá jako v nejčernějších snech: tráva sežehnutá radioaktivním spadem, trosky budov, okolí zničeného Washingtonu. Originální úvod hry vás zavede do Vaultu 101, podzemního a soběstačného krytu, který za posledních 200 let nikdo neopustil. Teprve váš otec a vy ho brzy následujete za dobrodružstvím. Hlavní příběhová linie Fallout 3 zabere zhruba dvacet hodin, dalších minimálně dvacet čeká ve vedlejších questech. Záleží i na tom, k jaké frakci se přidáte.

Boji se nevyhnete

Z většiny problémů se můžete vykroutit slovy, rozhodně budete obchodovat a sem tam si z nalezených součástek můžete i poskládat nějaké zlepšováčky. Ale boji se nevyhnete. A byla by to škoda, protože hra nabízí parádní systém, v němž můžete bojovat v reálném čase. Když to nejde, přepnete se do tahového režimu, nastavíte útoky a pak jen sledujete, s jakým úspěchem je postava provede. Muška se hodí, ale záleží především na vašich statistikách, tohle totiž není střílečka!

Verdikt


Fallout 3 je atmosférické, postapokalyptické, drsné, dospělé a krutě zábavné RPG. Jednotlivých questů možná není tolik jako v Oblivionu, ale jsou propracovanější a lépe zapadají do herního světa. K parádní atmosféře přispívají i kompletně namluvené dialogy - skvělý je Liam Neesen (Schindlerův seznam) v roli vašeho otce. Veteráni možná budou mrmlat, že odkaz prvních dílů není tak trefený, ale pokud nejste zatížení minulostí, je to zatím nejlepší letošní RPG!



Hodnocení

teploměr 95 %
+ atmosféra herního světa, bojový systém V.A.T.S., namluvené dialogy v čele s Liamem Neesenem, propracovaný systém questů, pár ujetých věcí v duchu starých her
- stále to není skutečný svět - leckdy okolí reaguje nevhodně, špatný pohyb postav z kopce, místy nejasný navigační systém, systém výroby věcí mohl být lepší, slabý vliv radioaktivity
Výrobce: Bethesda Softworks
Web:

(http://fallout.bethsoft.com)



Hra je vhodná pro hráče od 18 let. Platforma: PC, konzole.



Věděli jste, že...

Je v přípravě i Fallout MMORPG? Před pěti lety se byli pánové z Bethesdy zeptat, zda by jim firma Interplay neprodala práva na hry Fallout. Nakonec se, jak sami vidíte, dohodli. Ale pouze na singleplayeru. On-line verzi, tedy MMORPG, se pokusí udělat zčásti původní tým. Projekt se připravuje, uvidíme, jestli se na World of Warcraft chystá konkurent.

Autor

Mikoláš Tuček